Takaisin koivun katveeseen

Takaisin koivun katveeseen

Paluumuuttajan elämänmuutos

Lenita Lehto

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Pehmeäkantinen

176 sivua

ISBN-13: 9789523307322

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 08.07.2016

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
24,50 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kreikkaa kohdannut talouskriisi ei jättänyt viisihenkiselle kreikkalais-suomalaiselle perheelle vaihtoehtoa: he muuttivat Kreikan länsirannikolta Agriniosta Suomen länsirannikolle Raumalle uuden elämän alkuun.
Oman kodin jättäminen, maahanmuutto ja paluumuutto kymmenien Kreikan vuosien jälkeen olivat täynnä tunnekuohuja, pohdintaa, epäilyä, unettomia öitä ja huolellista valmistautumista ennen suuren elämänmuutoksen toteuttamista mutta myös sen jälkeen.
Paluumuuttaja ei suinkaan ole turvassa kulttuurishokilta ja sopeutumisvaikeuksilta, vaan Suomi ja suomalaisuus näyttäytyvät aivan eri valossa vuosikymmenet ulkomailla asuneelle, vaikka synnyinseudulleen onkin muuttanut takaisin.
Ilmasto, ihmisten käyttäytyminen, yhteiskunnan muutokset; verkkopankkitunnukset, internetin kaikkialle ulottuva läsnäolo, maitotuotteiden äärettömyyteen jatkuvat valikoimat – ne kaikki hengästyttävät kotimaahansa palaajaa.
Jotkut eivät sopeudu koskaan. Jotkut löytävät juurensa uudelleen.
Takaisin koivun katveeseen on jatkoa Lenita Lehdon teokselle Suomityttö oliivimetsässä (2015), joka kertoo kreikkalaisuudesta sellaisena, kuin hän sen oppi tuntemaan 20 vuoden aikana."
Lenita Lehto

Lenita Lehto

Lenita Lehto on Raumalla vuonna 1961 syntynyt kielten tuntiopettaja, joka eli Kreikassa yli 20 vuotta ja muutti kreikkalaissuomalaisen perheensä kanssa kriisiä pakoon takaisin synnyinkaupunkiinsa vuonna 2014.
Hän on opiskellut vieraita kieliä ja työskennellyt matkaoppaana seitsemän vuotta.
Lehto on aikaisemmin julkaissut teoksen Suomityttö oliivimetsässä (2015), joka kertoo hänen vuosistaan Kreikassa, kreikkalaisuudesta ja suomalaisen naisen sopeutumisesta tiiviiseen kreikkalaiseen sukuun.
Hänen sydäntään lähellä on luonto ja ihmiset, jotka osaavat nauraa itselleen.

Website: http://suomityttooliivimetsassa.jimdo.com/takaisin-koivun-katveeseen/

Takaisin koivun katveeseen

Tuhansia sivuja -blogi

elokuuta 2016

(...)Lenita perheineen on päätynyt muuttamaan Suomeen ja aloittamaan uuden elämän täällä. Tulevaisuuden toivo Kreikassa on peittynyt sankan talouskriisipilven taakse. Lenita Lehto kertoo tuosta painostavasta ajasta kreikkalaisen silmin, oman perheen silmin - tai sanoisinko sittenkin: sydämin.

(...) Kirjan sivuilta voin elävästi aistia vanhempien tunnelmat, kun Lenita miehensä kanssa istuu alas ynnäämään menoja ja tuloja. Ja tunsin itseni miltei lukijanakin tunkeilijaksi, niin isoista asioista on kyse. Kun elämisen mahdollisuuden kapenevat eikä talouskriisissä ole kyse ohimenevästä sinnittelystä, viisihenkinen perhe päättää aloittaa uuden elämän Suomessa.

Ja jälleen palaan siihen, mikä jo Lenitan esikoiskirjassa eniten sykähdytti: kreikkalaisten yhteisöllisyys, lähimmäisenrakkaus ja perhekeskeisyys. Kodin jättämisen ja maasta muuton suuret henkiset irtirepäisyt. Talo tarvitsee seinät ja katon, mutta voi sitä elämänlankojen vyyhtiä, mistä koti vuosien mittaan täyttyy! Yli 80-vuotiaan isän ja appiukon nyyhkytys riipaisee. Lähdön tunnekuohuissa on ratkaistava tuhat ja yksi käytännön asiaa, pakattava ja luovuttava - ja vielä kahdella suunnalla, sillä onhan määränpäätäkin valmisteltava uuteen elämänvaiheeseen. Miehelle ja lapsille Suomi on kokonaan uusi kotimaa, mutta Lenitallekaan maa ei ole enää sama kuin nuorena maailmalle lähtiessä.

Keväisin on aina suuri ilon aihe nähdä uudenuutukaiset ja hennot lehdet koivuissa. Odotettu kesä, uusi vaihe! Jos oli Kreikassa oliivipuut, niin meillä koivut - juhannuskoivut, saunavihdat, koivukujat ja valkoisen tuohiverhon kuvajaiset tyynen järven pinnalla. Koivun katveeseen voi rakentaa uutta elämää.

Uuden elämän alkuun Raumalla

Helsingin Suomi-Kreikka yhdistyksen jäsenlehti Jassu

syyskuuta 2016

Juuri ilmestynyt Lenita Lehdon kirja Takaisin koivun katveeseen - paluumuuttajan elämänmuutos (Books on Demand) on paikoin järkyttävää luettavaa. Siksi, että se on niin elämänmakuinen kuvaus suomalais-kreikkalaisen viisihenkisen perheen muutosta talouskriisin kourista Kreikan länsirannikolta Agriniosta Suomeen, Raumalle. Oman kodin jättäminen, maahan- ja paluumuutto vuosikymmenten auvoisten Kreikka-vuosien jälkeen pakon sanelemana ei jätä lukijaa kylmäksi.

Lehto avaa meille konkreettisesti sen hädän ja tuskan mistä meillä ei ole aavistustakaan. Kulttuurishokki ja sopeutumisvaikeudet, ilmasto, ihmisten käyttäytyminen, kaikki on muuttunut, mutta on vain sopeuduttava.

Takaisin koivun katveeseen on jatkoa Lenita Lehdon viime vuonna ilmestyneelle kirjalle Suomityttö oliivimetsässä, joka kertoo kreikkalaisuudesta sellaisena kuin hän oppi sen tuntemaan 20 vuoden aikana.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite