Miten jääpallo on keksitty Englannissa, jossa sitä ei enää juurikaan pelata? Mikä sai hollantilaiset innostumaan pikaluistelusta? Minkä vuoksi jääkiekkoa pidetään Kanadan kansallislajina ja curlingia skottien omana pelinä?
Jääurheilulajien synnyn mahdollisti se, että Pienen jääkauden aikana joet ja kanavat Hollannissa sekä alavat, kosteat maat (ns. Fenit) Englannissa jäätyivät talvisin. Jopa Thames-joki oli paksussa jäässä joinakin ankarina talvina. Noina aikoina Englanti ja Hollanti kehittyivät merenkulun ja maailmankaupan johtaviksi valtioiksi. Samalla ne vaurastuivat ja niissä syntyi keskiluokka, jolla oli aikaa muuhunkin kuin työtekoon. Vapaa-aikaa käytettiin huvituksiin ja seuranpitoon, talvisin esimerkiksi luisteluun yksin tai yhdessä. Vähitellen alettiin myös kilpailla jäällä ja niin jääurheilulajit saivat alkunsa.
Kirjassa käsitellään jääurheilulajit pikaluistelu, taitoluistelu, jääpallo, jääkiekko ja curling sekä yleensäkin luistelun ja luistelulajien kehittyminen myöhäiskeskiajalta 1900-luvulle saakka.
Jouni Takalo on filosofian tohtori ja Jyväskylän yliopiston dosentti. Hän on toiminut lukion matematiikan ja fysiikan opettajana, tutkijana Jyväskylän ja Oulun yliopistoissa sekä ICT-alan asiantuntijana. Hänen tutkimusalojaan ovat avaruusfysiikka, materiaalifysiikka ja ilmastotutkimus. Lisäksi hänellä on artikkeleita laskennallisen matematiikan alalta. Vertaisarvioituja julkaisuja hänellä on noin 40 ja saman verran muita artikkeleita.
Ensimmäinen tietokirja Jouni Takalolta ilmestyi syyskuussa 2023. Kirjan nimi on MERKKIEN MAHTI, postimerkit sodankäynnin välineinä, jonka kustantaja on Warelia. Toinen tietokirja, Iskevän kiilan mukana Petroskoissa, Syvärillä ja Kannaksella, ilmestyi BoD:n kustantamana helmikuun alussa 2024. Jouni Takalo on Oulun kirjailijaseuran ja Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.