Länsirajan tarinoita.

Länsirajan tarinoita.

Petsanmäestä Kalkkuun. Kalkun ja ympäristön historiaa

Matti Vuorikoski

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

248 sivua

ISBN-13: 9789515684141

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 08.12.2017

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
40,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kalkku on Tampereen kaupungin läntisin kaupunginosa. Kalkku, joka aiemmin tunnettiin nimellä Petsanmäki, sijoittuu Myllypuron maisemiin. Petsanmäkeä oli vain länsirannalla, mutta nykyisin Kalkku on laajentunut myös itään Myllypurosta Kalkun- ja Musta-vuoren alueille.

Historiallisesti Kalkun alue on kuulunut Pirkkalan pitäjän Harjun jakokunnan Pitkäniemen kylään. Kylässä on ollut sekä Pitkäniemen että Villilän talon maita. Pysyvä asutus Kalkkuun tuli vasta ensim-mäisen torpan myötä 1831. Ensimmäiset asukkaat paikalla olivat jo kivikaudella Suomusjärven kulttuurin varhaisvaiheessa, 8. vuosituhannen lopulla tai seuraavan vuosituhannen alussa. Asuinpaikastaan nykyisen Nokian rajan tuntumassa he saattoivat tähystää Pyhäjärven selälle ja tarkkailla vieressä virtaavaa mahtavaa Myllypuroa, joka vuosituhansien kuluessa on mahtavasta virrasta kutistunut pikku puroksi.

Kalkkua ei voi ajatella vain Myllypuron varrella sijaitsevana alueena, vaan sen historiaan kuuluu olennaisesti myös lähiympäristö. Keskeisimpinä vanhat Pitkäniemen ja Villilän kylät, mutta ei pidä unohtaa myöskään Raholaa ja Kaarilaa, jotka ova lähinaapureita ja ovat osaltaan vaikuttaneet alueen kehitykseen vuosisatojen ajan. Siten Kalkun historia on myös sen lähinaapureiden historiaa.
Matti Vuorikoski

Matti Vuorikoski

Matti Vuorikoski on tamperelainen tietokirjailija. Hän on kirjoittanut useita teoksia järjestöhistoriasta ja kylähistoriasta. Uusin teos kertoo Tampereen läntisimmän kaupunginosan Kalkun historiasta.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite