Koko aikuisikä kului Vanajan seurakunnan diakoniatyössä. Hoidettua tulivat niin omat seurakuntalaiset kuin kuntaan sijoitetut Kyyrölän kylän ortodoksit ja kaikki muutkin. Sairaanhoidon ohella sai sielukin vahvistusta, vaan sopivassa suhteessa, aineellisesta avusta puhumattakaan. Kirja kertoo kouluttautumisesta kutsumuksen mukaiseen ammattiin ja ammatin vaatimasta omistautumisesta koko seurakunnan ja muidenkin elämään.
Armi Hirsimäki (s. 1932 Alavus) on hämeenlinnalainen kirjailija, joka on tehnyt pitkän päivätyön toimimalla diakonissana Vanajan seurakunnassa vuodesta 1956 lähtien, ja kuntaliitoksen jälkeen syntyneen seurakuntayhtymän palveluksessa samassa tehtävässä.
Elämä on ollut värikästä kuin romaani, joten hämeenlinnalainen Armi Hirsimäki päätyi kirjoittamaan elämästään kirjan kaunokirjallisessa muodossa. Romaanimuoto etäännyttää eläkkeellä olevan diakonissan tositapahtumista, joihin kirja joka tapauksessa pohjautuu. (…) Köyhänä, nöyränä ja naimattomana viittaa diakonissan koulutuksen nunnamaisiin siveysvaatimuksiin, jotka seurasivat työelämään. Hieman katkerasta otsikosta huolimatta kirja ei ole kitkerä, vaan lämmin. (…) Hirsimäki on ajatellut kirjan silmien avaajaksi alan opiskelijoille, seurakuntien päättäjille ja heille, jotka hoitavat yhteiskunnassamme huono-osaisten asioita. Kirjaa voi lukea historiallisena ja realistisena sodanjälkeisen Suomen kuvauksena, joita ei ole liiemmin kirjoitettu. (…) Kannattaa nauttia Hirsimäen omaperäisestä sanakäytöstä ja yllätyksellisestä huumorista.
Elämän yllätyksiä vanhassa Vanajassa
Hämeen Sanomatelokuuta 2012
Elämä on ollut värikästä kuin romaani, joten hämeenlinnalainen Armi Hirsimäki päätyi kirjoittamaan elämästään kirjan kaunokirjallisessa muodossa. Romaanimuoto etäännyttää eläkkeellä olevan diakonissan tositapahtumista, joihin kirja joka tapauksessa pohjautuu. (…) Köyhänä, nöyränä ja naimattomana viittaa diakonissan koulutuksen nunnamaisiin siveysvaatimuksiin, jotka seurasivat työelämään. Hieman katkerasta otsikosta huolimatta kirja ei ole kitkerä, vaan lämmin. (…)
Hirsimäki on ajatellut kirjan silmien avaajaksi alan opiskelijoille, seurakuntien päättäjille ja heille, jotka hoitavat yhteiskunnassamme huono-osaisten asioita. Kirjaa voi lukea historiallisena ja realistisena sodanjälkeisen Suomen kuvauksena, joita ei ole liiemmin kirjoitettu. (…)
Kannattaa nauttia Hirsimäen omaperäisestä sanakäytöstä ja yllätyksellisestä huumorista.