Vesienhoidon ekologiaa

Vesienhoidon ekologiaa

Ravintoverkkokunnostus

Juhani Niinimäki, Kari Penttinen

Luonnontieteet & ympäristö

Pehmeäkantinen

144 sivua

ISBN-13: 9789528018926

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 13.01.2020

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
35,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
VESIENHOIDON EKOLOGIAA
Ravintoverkkokunnostus

Kirjassa tarkastellaan vesistöjen ekologiaan vaikuttavia ulkoisia ja sisäisiä tekijöitä sekä ravintoverkkojen ja ravintoketjujen toimintaa Suomen olosuhteissa ja myös sitä sitä, miten ravintoverkkoja säätelemällä voidaan vesistöjemme tilaa mahdollisesti parantaa. Jotta ravintoverkkokunnostuksiin voidaan menestyksellisesti ryhtyä, täytyy tuntea riittävästi ravintoverkkoja säätelevät tekijät sekä niiden vuorovaikutukset.

Ravintoverkoissa kaikki vaikuttaa kaikkeen enemmän tai vähemmän. Vaikuttavia ympäristötekijöistä ovat valuma-alue ja järven geomorfologia, sää, valaistus, lämpötila, virtaukset, ravinteet, suolapitoisuus, happamuus, happitilanne, kasvillisuus, pohjien tila ja vaikkapa kalastus. Sisäisinä vaikuttajina ovat eliöstö ja lajien vuorovaikutussuhteet, ravinto- ja lisääntymisolosuhteet ja lajien välinen kilpailu. Saatavissa oleva ravinto ja toisaalta välttyminen itse tulemasta syödyksi ovat keskeisiä lajien menestystekijöitä, jos ulkoiset olosuhteet ovat kunnossa,
niin kaloille kuin niiden ravintoeläimille ja muulle vesieliöstölle.

Tämä kirja on erinomainen tietolähde ravintoverkkokunnostuksen teoreettisesta taustasta kalataloutta, biologiaa ja ekologiaa opiskeleville. Se soveltuu myös lähdeaineistoksi vesistökunnostusta opiskeleville ja toteuttaville henkilöille ja yhteisöille ravintoverkkokunnostuksen menetelmien esittelyn vuoksi. Tämä kirja on jatkoa Opetushallituksen kustantamalle teokselle `Vesiensuojelun perusteet ja vesistöjen kunnostus Kari Penttinen ja Juhani Niinimäki 2010, joka tehtiin luonto- ja ympäristöalan sekä kalatalouden ammatillista koulutusta silmälläpitäen.
Juhani Niinimäki

Juhani Niinimäki

Juhani Niinimäki on aikaisemmin toiminut Kala- ja Vesitutkimus Oy:n toimitusjohtajana. Yhtiö on erikoistunut kalataloudellisiin, vesistöbiologisiin ja limnologisiin tutkimuksiin, sekä vesistöjen kunnostusten suunnitteluun. Juhani Niinimäki on koulutukseltaan kalatalousteknikko. Eläkkeellä hän on toiminut tietokirjailijana.

Kari Penttinen

Kari Penttinen

Kari Penttinen on toiminut rehtorina Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutissa sekä kalaveden ja ympäristönhoidon lehtorina samassa oppilaitoksessa. Koulutukseltaan Kari Penttinen on filosofian maisteri, aineyhdistelmänään biologia, biokemia ja kemia.

Aikaisemmat kirjalliset julkaisut ovat:
Penttinen, K. & Niinimäki, J. (2010) Vesiensuojelun perusteet ja vesistöjen kunnostus. Opetushallitus. 319 s.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite