Vain ihmisellä on historia

Vain ihmisellä on historia

Ajatuksia ihmiseltä joka määritteli ihmisen

Matti Puolakka , Uusi historia ry (Ed.)

Yhteiskunta & politiikka

Pehmeäkantinen

428 sivua

ISBN-13: 9789527352069

Kustantaja: Uusi Historia Ry

Julkaistu: 18.05.2020

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
25,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Vain ihmisellä on historia sisältää katkelmia suomalaisen filosofin Matti Puolakan [s.1947, k. 2018] puheista, saneluista, viesteistä ja muistikirjamerkinnöistä 1990-luvulta syksyyn 2018 saakka.

Pääpaino on ihmiskäsityksessä ja moraalifilosofiassa. Mikä ihminen on? on tämän ajan pääkysymys. Toisessa muodossa se kuuluu: tuhoaako ihmislaji itsensä? Mistä johtuu ihmiskunnan itsetuhoisuus? Millainen voisi olla ihmiskunnan eloonjäämisoppi?

Ihmiskäsitystä koskeva luku alkaa teoreettisella osuudella, jossa käsitellään ihmisen ja ihmisyhteiskunnan historiallisen määrittelyn ongelmia. Käytännöllisempi osuus koskee seuraavankaltaisia kysymyksiä: miten ihmisiä tulisi arvioida? Mitä on inhimillinen hyvä ja paha. Mukana on myös luku yleisinhimillisestä etiikasta sekä joitakin huomioita moraalifilosofian historiaan.

Filosofian historiaa, ihmissuvun tien punaista lankaa, historiallista aikaa ja nykymaailmaa käsitellään joiltakin olennaisilta kannoilta vaikkakaan ei systemaattisesti. Mukana on myös toimituksen tuottama tiivistelmä universaalihistorian perusvaiheista.

Kokoelma riittänee osoittamaan valistuneelle lukijalle, että Matti Puolakka oli omaperäinen, laaja-alainen ja syvällinen ajattelija ja että hänen filosofiset ajatuksensa ovat olennaisen tärkeitä alkaneen aikakauden ymmärtämiselle.

Ystäville lähetettyjen päiväkirjaotteiden ja tekstiviestien kautta välittyy kuva myös Puolakasta henkilönä.

Matti Puolakkaan ja hänen johtamiinsa aatteellisiin liikkeisiin kohdistui poikkeuksellisen raaka mielipidevaino, joka alkoi suomettumisesta ja jatkui eri muodossa hänen elämänsä loppuun asti. Yhteenvetona kohtalostaan hän kirjoitti vain kuusi päivää ennen kuolemaansa: Ei kuoleminen ole kauheata. Kauheata on ihmisyyden pettäminen.

Kirjan on toimittanut Heli Santavuori apunaan muita Matti Puolakan pitkäaikaisia ystäviä ja työtovereita.

Lisätietoja: https://humanpath.net
Facebook: https://www.facebook.com/uusihistoria/
Matti Puolakka

Matti Puolakka

Matti Puolakka sai elämäntyönsä tärkeimmän osan, filosofisen universaalihistorian, ajatuksellisesti valmiiksi ennen kuolemaansa v. 2018. Hän jätti testamentissaan koko mittavan arkistonsa Uusi historia ry:lle täysin julkaisuoikeuksin. Arkisto sisältää mm. käsikirjoituksia, saneluja, videopuheita ja viimeistelemättömiä artikkeleita.

Filosofinen universaalihistoria yhdistää filosofian historian, esihistorian ja historiallisen ajan yhtenäiseksi historianfilosofiseksi näkemykseksi. Erityisasemassa on yhteenveto päättyneestä aikakaudesta. Puolakalla se on synteesiä idealistisesta ja materialistisesta, liberaalista ja marxilaisesta aatetraditiosta. Tällöin voidaan luoda visioita myös ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Tuskin kukaan filosofi on maailmansodan jälkeisissä läntisissä demokratioissa joutunut samanlaisen mielipide- ja muunlaisen vainon kohteeksi kuin Matti Puolakka. Sen pahimpia piirteitä ei ole väärin kutsua kulttuurifasismiksi. Puolakka oli filosofina toisinajattelija. Totuus tarkoitti hänelle aina virallisen valheen, kollektiivisen itsepetoksen paljastamista kaikissa piireissä, joissa hän eli ja vaikutti.

Puolakalle tärkeintä oli viimeistellä filosofinen universaalihistoriansa ajatuksellisesti, niin että palapelin palaset asettuisivat kohdalleen hänen filosofista omaatuntoaan tyydyttävällä tavalla. Se oli tärkeämpää kuin mikään ulkoinen menestys, mutta myös työ, joka vaati kaiken huomion ja energian.

Päätyötään Puolakka ei elinaikanaan julkaissut. Sen sijaan kyllä sen käytännön johtopäätöstä, kaikille mielipidesuuntauksille avointa Ihmiskunnan tie -väittelysanakirjan ideaa on esitelty suppeammissa piireissä.

Uusi historia ry julkaisi keväällä 2019 Puolakan näkemykseen perustuvan teoksen Pelastuuko Euroopan unioni, jossa kirjoittajina olivat myös Pertti Koskela, Heli Santavuori ja Pia Länsman. Yhdistyksen ylläpitämällä sivustolla on julkaistu universaalihistoriaa sekä sen syntyhistoriaa käsitteleviä artikkeleita.

Lisätietoja: https://humanpath.net

Uusi historia ry

Uusi historia ry (Ed.)

Uusi historia ry julkaisee editointeja ja tutkimuksia Matti Puolakan historianfilosofiasta sekä jäsentensä henkilökohtaisia tarinoita ja kaunokirjallisia teoksia.

Yhdistys etsii myös yhteistyökumppaneita Ihmiskunnan tie -väittelysanakirjan käytännön toteutusta varten.

Lisätietoja:

https://humanpath.net/uusi-historia-ry/
Facebook: https://www.facebook.com/newhistoryassociation/

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite