Terijoen Kuokkalan juurilla

Terijoen Kuokkalan juurilla

Ulla Kervinen

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

284 sivua

ISBN-13: 9789523306325

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 12.07.2016

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
39,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
”Terijoen Kuokkalan juurilla” on monipuolinen kuvaus Perä-Kuokkalassa, Ollilassa ja Länsi-Kuokkalassa asuneen paikallisväestön elämästä. Kantaväestö tuli Kivennavan suunnalta ja lisää väkeä saapui kaikilta ilmansuunnilta. Venäjän ajan lahjoitusmaakausi nöyrrytti talonpoikia, mutta tutustutti myös Pietarin mahdollisuuksiin. Pakkotöiden yhteydessä opittiin kauppatiet ja kaupankäynnin avaimet.

Maataloustuotteiden ja kalan vienti ajureiden kuormissa Pietariin olivat keskeinen toimeentulon lähde, kunnes rautatie toi tuhansia ulkolaisia kesävieraita huviloitaan rakentamaan. Nämä kaikki olivat pohja paikallisväestön hyvinvoinnille. Tsaarinvallan loppu ja rajan sulkeutuminen katkaisivat kaiken. Pulakaudesta kuitenkin selvittiin uutta peltoa raivaamalla ja keinoja keksimällä entisin eväin. Pian suomalaiset löysivät Kuokkalan hiekkarannat.

Kirja kertoo Kuokkalan väen arkipäivästä, pyhistä ja juhlahetkistä. Siellä eläneet muistelevat, miten tultiin toimeen, mitä syötiin ja harrastettiin, miten pukeuduttiin ja hoidettiin terveyttä. Elämänkaari kattaa lapsuusajan sekä koulu- ja nuoruusvuodet. Tarinat vievät lukijan Kuokkalan kujille ja rannoille. Jännitystä elämään toi kahden valtion välissä kulkeva Rajajoki, jonka yli saatettiin uida seikkailumielessä Neuvostoliiton puolelle tai joutua vahingossa hiihtoretkellä.

Seudun kansainvälisyys kasvatti hyväksymään vieraita kulttuureita ja tapoja. Näine eväineen väestö joutui jättämään kotinsa lopullisesti talvisodan puhjettua, sillä rajanläheiselle alueelle ei enää päästy palaamaan.
Ulla Kervinen

Ulla Kervinen

Elävää kuvausta Terijoen historiasta

Helsingin Uutiset

joulukuuta 2016

Kirja kertoo Kuokkalan väen arjesta, pyhistä ja juhlahetkistä. Vaikka kirjassa puhutaan tietystä seudusta, siinä on paljon myös yleisesti kiinnostavaa historiaa ja asiaa. Kervinen kirjoittaa muun muassa huvila-asutuksen synnystä ja kauppasuhteista Pietariin. Mielenkiintoisia ovat myös kuvaukset ruokataloudesta, käsitöistä, vaatetuksesta, leikeistä ja kansanomaisesta lääkinnästä.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite