Taivaalla opittua

Taivaalla opittua

Ilmailu ja turvallisuusajattelun kehittyminen

Raine Haikarainen

Teollisuus & tekniikka

Pehmeäkantinen

392 sivua

ISBN-13: 9789528060598

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 10.03.2022

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
26,50 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kuinka lentokoneet muuttuivat muutamien hurjapäiden rakennelmista ultraturvallisiksi joukkoliikennevälineiksi?

Taivaalla opittua luo kiinnostavan kokonaiskuvan ilmailuturvallisuuden menestystarinasta, jonka käänteissä on koettu kriisejä mutta myös kehitetty ratkaisuja, joiden ansiosta liikennelentäminen on nykyisistä matkustusmuodoista turvallisin.

Taivaalla opittua on ensimmäinen suomalainen tutkimus ilmailuturvallisuusajattelun muotoutumisesta. Teos tarjoaa kattavan johdatuksen aiheeseen, mutta samalla se yhdistää turvallisuuskehityksen yhteiskuntia muovaaviin ilmiöihin nyt, kun ihmisten toiminta kietoutuu osaksi yhä autonomisempaa teknologiaa.

Kirjoittaja Raine Haikarainen on teologian tohtori ja tietokirjailija. Hän on suorittanut yksityis- ja ansiolentäjän lupakirjat ja julkaissut tekstejä ilmailuhistoriasta. Taivaalla opittua on syntynyt osana Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa ETAIROS-hanketta, jossa tutkitaan tekoälyn eettistä käyttöä yhteiskunnan ohjauksessa.

"Taivaalla opittua on huolella tehty tutkimus teknologisen maailman turvallisuustekijöistä. Samalla se on kiehtova kertomus ihmisen innosta voittaa luontaiset rajansa ja löytää turvallisuutta vahvistavia ratkaisuja suurten riskien todellisuudessa."

Jaana Hallamaa, sosiaalietiikan professori Helsingin yliopistossa

"Tutkimus on yksityiskohtainen ja syvää luotaava, mutta se onnistuu esittämään asiat mielenkiintoisesti ja selkeästi niin, että maallikonkin on niitä helppo ymmärtää."

Heikki Saloheimo Airbus-kouluttaja ja entinen liikennelentäjä, koulutuspäällikkö ja pääohjaaja Finnair Oy:ssä.
Raine Haikarainen

Raine Haikarainen

Raine Haikarainen on teologian tohtori ja tietokirjailija. Väitöskirjassaan hän on tutkinut viestinnän ja teknologian etiikan kysymyksiä. Akateemisen tutkimuksen lisäksi Haikarainen julkaissut ilmailuhistoriallisia artikkeleita sekä kolumneja. Hän on suorittanut yksityis- ja ansiolentäjän lupakirjat sekä toiminut aktiivisesti eri ilmailuorganisaatioissa. Hänet tunnetaan myös Helsinki-Malmin lentoaseman puolustajana ja historian tuntijana.

Vuodesta 2019 Haikarainen on työskennellyt tutkijana Strategisen tutkimuksen neuvoston ETAIROS-hankkeessa, jossa keskitytään tekoälyn eettiseen käyttöön yhteiskunnan palveluksessa. Haikarainen lähestyy tutkimuskohdettaan monitieteisestä näkökulmasta. Kirjoittajaa kiinnostaa erityisesti ilmailuteknologian herättämät kysymykset ihmisen vastuullisuudesta, rajallisuudesta ja yhteisöllisestä vuorovaikutuksesta.

Taivaalla opittua. Ilmailu ja turvallisuusajattelun kehittyminen

Kotimaa / Vesa Keinonen

heinäkuuta 2022

Haikaraisen uusin teos Taivaalla opittua on perusteellinen ja sujuvasti kirjoitettu kuvaus siitä, miten ilmailuteollisuus on runsaan sadan vuoden aikana kehittynyt antaen samalla malleja koko modernille turvallisuusajattelulle. (...)
Taivalla viihtyvä teologian tohtori on kirjoittanut kiehtovan tietokirjan, joka puhuttelee niin insinööriä kuin humanistiakin. Taivaalla opittua yhdistää onnistuneesti perusteellisen ilmailuteknisen tietämyksen syvään näkemykseen ihmisen rajoista ja mahdollisuuksista.

Turvallisuuden harha

Yliopisto-lehti, Reetta Vairimaa

toukokuuta 2022

Haikarainen luotaa kirjassaan ilmailun historiaa ja tulevaisuutta. Hän on paitsi teologian tutkijatohtori myös lentäjän lupakirjat suorittanut ilmailun harrastaja, joka tuntee aiheensa hyvin. (...)
Haikaraisen teos sopii paitsi ilmailusta kiinnostuneille myös laajemmalle lukijakunnalle. Filosofiset pohdinnat turvallisuudesta ja sen rajoista ovat varsin yleispäteviä.

Taivaalla opittua - kiehtovasti halki ilmailun historian

moottori.fi, Timo Turkula

lokakuuta 2022

(..) Taivaalla opittua on kirja, joka kertoo kiehtovasti, kuinka lentoliikenne kehittyi alun seikkailu-urheilusta huipputurvalliseksi matkustusmuodoksi. Teoksessa käydään läpi vaiheittain lentämisen historiaa, nykyaikaa ja tulevaisuutta. (...)
Kirjassa on myös katsaus lentokoneiden vaihtoehtoisiin, ympäristöystävällisempiin käyttövoimiin. Lisäksi pohditaan, onko tekoäly uhka vai mahdollisuus.

(..) Ilmailun yleiskielenä on englanti. Kirjan erityisenä ansiona on se, että kirjoittaja on osuvasti suomentanut kaikki kirjassa esiintyvät ilmailualan ammattitermit ja maininnut niiden lyhenteet. Näin teoksen ansiokas tieto avautuu myös maallikolle, joka ei ole ilmailun asiantuntija.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite