Suuri tukkiryntäys ja uiton 100 vuotta Näsijärven latvavesillä
Suosittu

Suuri tukkiryntäys ja uiton 100 vuotta Näsijärven latvavesillä

Heikki Kellomäki

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

30,4 MB

DRM: DRM-kopiosuojaus

ISBN-13: 9789523180659

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 12.11.2014

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
13,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Lukeaksesi tämän DRM-kopiosuojatun e-kirjan, sinulla tulee olla Adobe ID ja käytössäsi lukusovellus, joka tukee Adobe DRM-suojausta. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Historiallisen Satakunnan koilliskolkassa, Näsijärven latvavesillä, huojui tukkiaarre. Se oli liian kaukana sahatavaran vientisatamista. Harvalukuisen väestön kaskenpolttokin oli vain osin koskettanut ikimetsiä. 150 vuotta sitten tilanne äkisti muuttui. Porin ja Pohjanmaan rannikon sahat aloittivat ostoryntäyksen, joka toi seudulle ennennäkemättömiä rahavirtoja. Kirja selostaa muutoksen syyt ja kertoo neljänsadan vuosina 1858-1874 Virroilla, Ähtärissä, Pihlajavedellä, Multialla ja Keuruulla tehdyn sopimuksen pohjalta ajan metsäkauppatavoista.

Tukkiryntäys aloitti seudulla yli 100 vuotta jatkuneen puutavaran uiton. Alkuaikoina latvavesillä veteen pantu tukki saavutti Porin vasta kolmannen uittokesän syksyllä. Kirja paneutuu arkisto- ja kirjalähteisiin perustuen seudun uittajiin, uittosääntöihin, uiton suoritustapoihin ja uittoväylien kunnostukseen. Oli mahdollista haastatella vanhoja uittomiehiä. Heidän kertomansa elävöittää arkistolähteistä saatua kuvaa. Kirjassa on myös kuvaus sotien aikaisista ns. pakkohakkuista. Ovathan nekin metsätalouden historiaa.

Kirjassa on runsaasti vanhoja valokuvia.
Heikki Kellomäki

Heikki Kellomäki

Heikki Kellomäki oli työelämänsä korkeateknologiateollisuudessa kansainvälisissä tehtävissä. Eläkevuosien mieluisia harrastuksia ovat olleet kirjoittaminen, kotiseudun historian tutkiminen, vanhat koneet ja pientila kakkoskotina.

Oiva uittokirja näsijärven latvavesiltä

Susikko - Metsähistorian seuran jäsenlehti

tammikuuta 2015

On ilo päästä lukemaan hyvin tehtyä metsähistoriaa. (...) Selvitystään varten Kellomäki on tehnyt melkoisen urakan (...) haastatellut vanhoja uittajia, käynyt läpi lähdeteoksia sekä penkonut arkistoja. Tuskin kukaan häntä ennen on näin perusteellisesti käynyt läpi Metsähallituksessa säilytettyjä uittosääntöjä koskevia arkistoja. (...) Mainio teos, jossa on paljon uutta vähän enemmänkin uittoa seuranneille.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite