Tämä kirja kertoo Berndt Robert Söderbergin / Pentti Etelävuoren ja Hilda Venäläisen esivanhemmista. Esiäidit ja -isät olivat aatelistoa, porvaristoa, papistoa, lainlukijoita, lasinpuhaltajia, rusthollareita ja isojen talojen isäntiä. Mikäli lukijalla on vanhoja sukujuuria Brandenburgissa, Böömissa, Liivinmaalla, Keski-Ruotsissa, Sipoossa, Pemajassa, Herttoniemessä, Tuomarinkylässä, Karjaalla, Vihdissä, Nummella, Luumäellä, satakuntalaisissa ja hämäläisissä pappiloissa, Sääksmäellä, Nurmijärvellä, Kokkolassa, Oulussa, ruotsalaisilla tai suomalaisilla lasitehtailla, hän saattaa löytää kirjasta omaakin historiaansa.
Arkisto- ja asiantuntijalähteisiin pohjautuen kirja kertoo elettyä Suomen historiaa keskiajalta 1800-luvun loppuun asti. Sukuun vaikuttivat Ruotsin valtapyrkimykset, yhteiskunnan ja kirkon kehitys, toistuvat sodat seka vaikeat olot. Kaakkois-Suomessa raja läheni ja eteni, meni Kymijoelle ja sitten jälleen Viipurin taakse. Suuriruhtinaskunnan aikaan suku osallistui lahihallinnon ja koulutuksen kehittämiseen. Vuosisata vuosisadalta osaaminen ja oman arvostaminen vahvistuivat. Sitten oltiinkin jo valmiita itsenäisyyteen.
Erityisasiantuntija, FM Marjatta Melto o.s. Etelävuori valmistui Helsingin yliopistosta pääaineinaan suomen kieli ja kotimainen kirjallisuus, teki pitkän uran Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:ssa erityisenä osaamisalueenaan opetusalan edunvalvonta OECD:ssa ja Euroopan unionissa. Eläkkeellä.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.