Sata tarinaa Somerolta ja Karjalan kannakselta
Pitkäjärveläisten muistelmateos alkaen vuodesta1900
2. uusittu ja täydennetty julkaisu.
Suomi 100 vuotta teeman mukainen artikkelikokoelma sisältää historiikkeja, muistelmia, elämäkertoja, joista osa on kerrottu Muolaan- ja Uudenkirkon murteilla.
Teos on juhlakirja myös siksi, että vuonna 2017 tuli kuluneeksi 70 vuotta kun osa meistä aloitti uutta elämää Somerolla. Noin 300 sivua, joilla on runsaasti valokuvia.
Kirja sisältää 7 lukua
Tiivistettyjä historiikkeja luovutetulla alueella olleesta Äyräpään kihlakunnasta, mihin aikoinaan kuuluivat mm. Muolaan- ja Uuden-kirkon pitäjät. Suomi julistautui itsenäiseksi, Viipuri oli kuoleman- kaupunki vuonna 1918. Punavanki Juho Villenpoika, syytteitä: oikeuden tuomiot, terveyshuolia, sekä monia puolisoiden välisiä salaisia, ryppyisiä nyrkkiposteja ym.
Juho kuoli syksyllä vankileirillä. Sodan jälkiselvityksissä on mai- ninta: sotilasarvo ja osapuoli johon kuului, ei tietoa, sotasyyllisyys, epävarma.
Ihmiset, tilat ja talot vuodelta 1939 Muolaan pitäjän Hotokan- ja Muolaankylästä sekä kertomuksia linnoitustöistä Mannerheim-, sekä Salpa-linjoilla. Tämä maa ei sortua saa, Sotavuodet, välirauha, jatkosota, evakkomatkoja Hämeenlinnaan ja edelleen Somerolle 1945.
Uusi alku Someron Pitkäjärvellä alkaen vuodesta 1945
Silta uuteen elämään, asettuminen uusille asuinsijoille, raivaami- nen ja rakentaminen ym. KI-Po, poikien (13 v) perustama sala- seura jonka perustamispöytäkirja katosi 1957 ja löytyi 50 vuotta myöhemmin. Tapahtumia aikuisten sekä lasten kertomina. Pitkäjärven koulu alkaen vuodesta 1946, historiikki, luettelot oppilaista sekä opettajista ja noin 50 luokkakuvaa.
Hämeen Härkätiellä
Kyläkirja Pitkäjärven koulupiirin kylistä, ihmisistä ja tiloista vuonna 1960.
Vuodet 1970 - 2016. Helsingin hengessä Brysselin aikaan
Meistä kasvoi ammattinsa osaavia viljelijöitä, kauppiaita, tekni-koita, seppiä, rakentajia, opettajia, tuulienergian tuottaja ym. Muistoja menneiltä ajoilta.
Muistelut kuvaavat elettyä aikaamme sanoin ja kuvin. Lisäksi noin 10 henkilöä kertoo koulutuksista ja tehtävistä omissa ammateissaan, harrastuksistaan ym.
Toinen vuosisatamme ja tulevaisuuden tekijät
Ryhmäkuvassa Pitkäjärven koulun 56 oppilasta sekä aikuiset elokuussa vuonna 2016. Oppilaiden visio ja piirroksia tästä päivästä, sekä tulevaisuudesta vuonna 2030. Tuulivoimaa, Ella ja Onni Pitkäjärveläinen, kansainvaellukset ovat taas alkaneet, sekä Suomen tulevaisuus tultaessa vuoteen 2050.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.