Ruoste kukkii

Ruoste kukkii

Siilitukka-aforismeja

Matti Saurama

Osa 1: Satiirin sakset

Romaanit & novellit

Pehmeäkantinen

188 sivua

ISBN-13: 9789526977409

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Kivi

Julkaistu: 17.09.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
20,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
"Aforismissa ajatus on sanavalmis".

RUOSTE KUKKII -teoksen aforismit ovat kertymää esikoiskokoelmasta AJATELLA, AFORISMEJA! sekä aivan uudemmasta tuotannosta. "Ennen kuin kaikki lopulta seisahtuu, on vielä kiire lisätä hitautta." Kokoelman aforismeissa on sekä perinteistä tavarajunamallia että tiukan keskitetystä laveammalle kurkottavia mietelmiä, joka sekin toki viittaa kohti perinteikästä tyyliä. Runollisuus istuu sille tilaa antavaan aforismiin vaivatta, "Väsyttää, sanoi uni aamulla." Proosamuoto taas on kotonaan pitempää aforistista muotoa ja toisaalta lyhyesti toteavampaa ilmaisua tavoiteltaessa. "Koti, eteisen matto kävi lattialle pitkäkseen."
Tehokeinona Sauraman etenkin lyhykäisistä, sähikäismallisista aforismeista pistää esiin siilimäinen piikikkyys: "Ilkeys on mielen lakmus-liuos." Terävä satiiri on ollut yleisesti hallitseva tyylikeino lajin ensi askelista lähtien. "Korokkeelta ääni näkyy kauemmas."
Aforistisen ympäristön voi jokainen nähdä kaikkialla ympärillään päivin öin: "Aforismi on tähti tummalla yötaivaalla." Aforismeja lukiessa ymmärtää hyvinkin, että "Kirjaimilla on väliä, koska ne ovat peräkkäin."
Matti Saurama

Matti Saurama

Matti Saurama (s. 1947, kotipaikka Helsinki) on koulutukseltaan filosofian maisteri, kirjastonhoitaja ja luokanopettaja. Opinnot Helsingin ja Tampereen yliopistoissa sekä Sibelius-Akatemiassa.

Työpaikat ovat olleet Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastoissa, musiikkiopistossa, peruskoulussa ja lukiossa, erityisopetuksessa, myös Uudenmaan lääninhallituksen Sivistystoimessa kirjastotoimentarkastajana, koulutussuunnittelijana sekä läänin- ja aluekouluttajana.

Kirjoittamiseen liittyen keskeistä on ollut vuosikymmenten ajan kriitikon ja toimittajan sekä aforistin, runoilijan ja esseistin työt (sanoma-, aikakausi- ja ammattilehdet sekä Yleisradio).

Julkaisutoiminta alkoi Tammen Ryhmä 78:sta ja jatkui kirjallisissa aikakausilehdissä kuten Parnassossa, Optimistissa ja MotMotissa sekä eri sanoma- sekä aikakausilehdissä. Aforismeja on luettu useampia kertoja Yleisradion Päivän mietelauseessa.

Esikoiskokoelma Ajatella, aforismeja! (BoD) ilmestyi v. 2018. Uusin teos, Ruoste kukkii -aforismikokoelma (Kustannusosakeyhtiö Kivi) on vuodelta 2021.

joulukuuta 0002

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite