Riimitarjotin

Riimitarjotin

Suomen kielen yksi- ja kaksitavuiset puhtaat riimit

Arto Pöllänen

Oppiminen & kielet

Rengaskirja

136 sivua

ISBN-13: 9789528005964

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 13.12.2018

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
19,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Tässä kirjassa on listattu suomen kielen yksi- ja kaksitavuisia puhtaita riimejä sananlopun mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Jos kolmitavuisetkin olisi otettu mukaan, kirjasta olisi tullut lähes 2000-sivuinen, pitemmistä sanoista puhumattakaan. Kirjassa on n. 10 000 riimiryhmää ja n. 33 500 riimisanaa.

Jotta riimi olisi puhdas, hakusanalta ja riimiltä vaaditaan täydellinen yhtäläisyys ensimmäisen riimitavun ensimmäisestä vokaalista lähtien sanan loppuun saakka. Vokaalia edeltävä konsonantti ei riimiparissa saa olla sama. Konsonantti voi puuttua ja niitä voi olla useampikin. Konsonanttiyhtymän tapauksessakin vokaalia edeltävä konsonantti on riimiparissa oltava erilainen, yhtymän muiden konsonanttien erilaisuudella ei ole merkitystä.

Erisnimet alkavat isolla alkukirjaimella. Jos sana esiintyy sekä erisnimenä että yleisnimenä, molemmat on mainittu, vaikka tällainen identtinen riimipari ei täytäkään puhtaan riimin vaatimusta. Jos riimiryhmässä on verbi ja sen lisäksi sana jostakin muusta sanaluokasta, tällainen riimi on erityisen mielenkiintoinen ja se on sen vuoksi kirjassa vahvennettuna.

Yksitavuiset riimit on järjestetty äänneasunsa mukaiseen järjestykseen, koska kirja on ajateltu ennemmin laululyyrikon kuin runoilijan apuvälineeksi. Sama sana saattaa esiintyä useampaan kertaan, koska se voidaan lyriikkamielessä tavuttaa monella tavalla.

Yksitavuisten riimien listasta on pyritty tekemään mahdollisimman kattava. Mukaan on otettu myös murteellisia ja vieraskielisiä sanoja. Jos murteellisesta sanasta puuttuu loppuosa, sanan lopussa on heittomerkki. Sanat, jotka äännetään eri tavalla kuin kirjoitetaan, ovat listassa kursivoituina. Nämä ovat kuitenkin listassa äänneasunsa mukaisessa paikassa.

Kaksitavuisten riimien lista pohjautuu suomen yleiskielen sanoihin. Listaan ei ole juurikaan otettu murteellisia eikä vierasperäisiä sanoja mukaan. Lista on jaettu neljään lukuun tavunpituuksien perusteella: pitkä-pitkä, lyhyt-pitkä, pitkä-lyhyt ja lyhyt-lyhyt. Tavu on pitkä jos siinä on vähintään kaksi vokaalia tai sen viimeinen kirjain on L, M, N, R tai S.

Kiitokset Sanaris Oy:n Erkki Vuokilalle laajan sanaston käyttömahdollisuudesta ja oikoluvusta.

Palautetta toivotaan osoitteeseen arto.pollanen (at) iki.fi
Arto Pöllänen

Arto Pöllänen

Arto Pöllänen on IT-ammattilainen ja harrastajasanoittaja. Hän on tehnyt aiemmin mm. Riimirenki-sovelluksen nettiin ja Applen puhelimille.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite