Puutteenlaakson mahtavat miehet

Puutteenlaakson mahtavat miehet

Tarinoita Siikajoen suurista uitoista ja jokivarsilta

Reino Hukkanen , Pentti Hukkanen (Ed.)

Romaanit & novellit

ePUB

564,8 KB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789523398887

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 21.12.2016

Kieli: suomi

Hakusanat: Siikajoki, uitto, savotat, novellit, Metsätyöt

Arvostelu::
0%
11,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirjailija kertoo kirjassaan tarinoita Siikajoen suurista uitoista ja jokivarsilta. Tarinoiden rungot ovat miehet kertoneet metsäkämpillä ja uittopuroilla kauan sitten. Tekijä on pannut niitä muistiin, hän on ollut yksi heistä.
Kirjailija vie lukijan kirjansa lehdillä kauaksi ajassa taaksepäin. Puutteenlaakso on laaja maakunta meren ja Kainuunmaan välissä - synkkiä korpia ja karuja kankaita, joissa humisee pihkantuoksuinen mäntymetsä.
Kirjailija tunsi perinpohjin kirjassaan kuvaamansa metsä- ja uittotyön. Hän joutui jo 12-vuotiaana metsätöihin, heti alkajaisiksi justeerin toiseen päähän aikuisen miehen pariksi. Hyvin hän taidon oppi, sillä metsätyöstä tuli hänen pääasiallinen ammattinsa. Onpa kirjailija saanut metsä- ja uittotyössä kunnostautumisesta Vapaudenristin ansiomitalinkin v. 1945 sodassa ansaitsemansa lisäksi.
Uittotöissä oli kaikenlaisia maankiertäjiä. Joskus uitot alkoivat suuresta Vienan Karjalasta, Venäjän rajan takaa. Joskus tukit saattoivat jäädä talveksi Siikajokeen ja kun tukit keväisin lähtivät jäiden mukaan, oli se mahtavaa menoa. Siikajoki on ollut uittoväylänä 120 vuotta. Sadattuhannet tukit tulivat alas Ruukin kolmelle sahalle, kunnes uitot loppuivat vuonna 1963. Siihen loppuivat uittojen tarinat tuolla vesiväylällä ainiaaksi.
Osan tarinoista kirjailija on omistanut isännille, jotka taistelivat Puutteenlaaksossa ainaista hallaa vastaan. Pedot söivät karjaa ja halla vei viljan. Mutta pellot laajenivat. Tuli ökytaloja, joissa isännät olivat ylpeitä laajojen peltojensa keskellä. Oli ylpeitä emäntiä, joiden mielestä köyhä ei ollut ihminenkään. Kun kruununtorpat alkoivat itsenäistyä, ne myivät metsää ja niistä kohosi rehvakkaita isäntiä, joita kirjailija on muistanut novelleissaan.
Syrjemmässä oli mökkitötteröitä, joissa vain oli asuttava köyhästi, alituisessa nälässä. Nirhattava isoisten töissä, sieltä sai palkaksi suuruspuolta henkielokseen.
Liioittelematta voi sanoa, että yksikään kirjailija ei ole tähän mennessä osannut kuvata köyhän kansan elämää syrjäseudulla näin tarkasti. Paremmista oloista lähteneet kirjailijat eivät ole yrityksistään huolimatta pystyneet asettautumaan köyhimpien asemaan oloja kuvatessaan.
Taikausko oli valtavaa, toiset siihen luottivat ja toiset taas sitä pelkäsivät. Suomen Kansanrunouden Arkisto on tallentanut jo 1930-luvulla kirjailijan sinne välittämiä taikauskoon liittyviä tarinoita.
Teoksen kirjasinkoko ja fontti on valittu sellaiseksi, että sitä on vanhempienkin ihmisten helppo lukea.
Reino Hukkanen

Reino Hukkanen

Pyhäntäläinen viljelijä, sittemmin oululainen kynäilijä Reino Hukkanen (1907-1988) oli aktiivinen yhteiskunnallisten olojen tarkkailija ja raportoija. Hän tuli elinaikanaan tunnetuksi lukuisista pakinoistaan sanoma- ja aikakauslehdissä ja erittäin ahkerana yleisönosastokirjoittajana. Tunnetuin hänen nimimerkeistään oli "Huitova Hukkanen", jota hän käytti useimmin sivallellessaan kirjoituksiensa kohteita "sanan säilällä" mm. maakuntalehti Kalevassa.
Hukkanen vaikutti aikalaisensa Pentti Haanpään kanssa samoilla Kairanmaan kairoilla ja he tunsivat toisensa. Siinä, missä Haanpää sai käynnistettyä ammattikirjailijan uransa ja pääsi keskittymään laajaan tuotantoonsa, joutui tekijä hankkimaan elannon suurelle perheelleeen metsä- ja uittotöistä ja kotitilansa pieniltä pelloilta. Kirjoittaminen jäi pakostakin kansakoulua käymättömälle tekijälle iltapuhteiden rakkaaksi harrastukseksi.
Suurin osa novelleista on kirjoitettu 1960-luvulla Pyhännän Tavastkengällä, jossa tekijä perheineen tuolloin asui.
Suurehko kustantaja hyväksyi novellikokoelman julkaistavaksi v. 1977 tuhannen kappaleen painoksena. Suuren perheen isällä ei kuitenkaan ollut varoja kustantajan edellyttämän pankkivekselin asettamiseen, jota tämä vaati siltä varalta, että kirja ei kävisi kaupaksi odotetulla tavalla.
Kirjailijalta on vuonna 1975 ilmestynyt poliittinen pamfletti "Harhaanjohtajan jäljillä". Siinä tekijä kertoo kokemuksiaan toimimisesta Veikko Vennamon lähipiirissä Suomen Pientalonpoikien Puolueen perustamisvaiheista aina myöhemin tapahtuneeseen Suomen Maaseudun Puolueen hajoamiseen saakka.
Osa nyt ilmestyvässä teoksessa olevista novelleista on julkaistu aikoinaan eri lehdissä ja vuonna 2012 omakustanteena pienenä painoksena ilmestyneessä novellikokoelmassa "Puutteenlaakso". Se sai erittäin hyvät arvostelut mm. paikallislehti Siikajokilaaksossa.
Tekijän kirjoituksia on julkaistu myös Pohjoisten Kirjailijoiden antalogioissa.

Pentti Hukkanen

Pentti Hukkanen (Ed.)

Pentti Hukkanen, s. 1946, DI, on vaalinut isänsä kirjallista jäämistöä ja valinnut sekä toimittanut nyt julkaistut novellit painokelpoiseen asuun, samoin kuin aiemman "Puutteenlaakso" nimisen omakustanteen.
Omana tuotantona häneltä on vuonna 1990 ilmestynyt kirja "Oululaisen ampumaurheilun historia".

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite