Pohjalaisia
Uutuus

Pohjalaisia

kuuluisa kansannäytelmä ja sen kiehtovat syntyvaiheet

Timo Kallio, Anton Kangas, Artturi Järviluoma

Vapaa-aika, harrastukset & kulttuuri

Pehmeäkantinen

340 sivua

ISBN-13: 9789528070764

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 25.04.2024

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
22,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
* Pohjalaisia on kotimaisen näytelmäkirjallisuutemme kestävimpiä ja aatepohjaltaan merkitsevimpiä saavutuksia. - Ajan Suunta 5.12.1936.

* Näytelmä on tapahtumiltaan paikallinen, mutta teemoiltaan universaali. - Kirjallisuudentutkijat Markku Kulmala ja Anssi Orrenmaa, teoksessaan Sanoilla Rakennettu 2023.

* On varsin vakuuttavasti esitetty, että Pohjalaisia ei olisikaan alun perin Järviluoman oma teksti, vaan pohjalaisen kansankirjoittajan. - teatterihistorioitsija Pentti Paavolainen, Suomen teatterihistoria 2016.

Pohjalaisia oli ilmestyttyään 1914 valtakunnallinen suurmenestys. Teos keräsi myös laajaa kansainvälistä huomiota. Draamakappaleen tulkittiin vastustavan Venäjän sortotoimia Suomen suuriruhtinaskunnassa. Päähenkilöinä oli pohjalaisia rikollisia eli häjyjä, talonpoikia, köyhälistöä sekä ylemmyydentuntoinen vallesmanni. Sen pohjalta laadittiin ooppera sekä kaksi elokuvaa, jotka yhdessä näytelmän kanssa vaikuttivat syvästi pohjalaiseen identiteettiin.
Oliko bravuuridraama kuitenkaan ilmoitetun tekijänsä Artturi Järviluoman kirjoittama? Nuorisoseuramies Antti Hilli tunnisti ensiesityksessä 1914 Pohjalaisia samaksi kuin Anton Kankaan (1867-1904) kadonneen Härmäläisiä-näytelmän. Sekä Hilli että Kangas olivat kotoisin Alahärmän Härmänkylältä. Nuorena kuollut Kangas oli kääntänyt kaunokirjallisuutta ja vaikuttanut suomalaisissa kulttuuri- ja nuorisoseurapiireissä.
Perehdymme Pohjalaisten erikoislaatuiseen syntyhistoriaan. Julkaisemme myös näytelmän luonnoksia ja sen loppuversion.
Pohjalaisia lienee 1900-luvun merkittävin kotimainen näytelmä. Unohdettu Anton Kangas olisi sen ansiosta yksi viime vuosisadan huomattavimmista suomalaisista kirjailijoista.


Kirjani teossa minua ovat ohjanneet historioitsija FT Reino Kallio, teatterihistorioitsija, dosentti Pentti Paavolainen ja kirjallisuudentutkija, FT Hanna Karhu.
Timo Kallio

Timo Kallio

TkT Timo Kallio on tutkinut Pohjalaisia-näytelmää ja sen vaiheita 2013 alkaen yhdessä isänsä, historioitsija Reino Kallion kanssa. Hän laati aiheesta kaksi julkaisua 2013-2014 ja myös rekonstruktion hävinneestä Härmäläisiä -näytelmästä. Se ilmestyi Anton Kankaan syntymän 150-vuotispäivänä 6.9.2017 ja perustui Pohjalaisten säilyneisiin luonnoksiin.

Anton Kangas

Anton Kangas

Anton Kangas (s. 1867) kirjoitti sittemmin kadonneen Härmäläisiä -näytelmän ilmeisesti vuosina 1900-1901. Teos pohjautui hänen lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiinsa kotiseudullaan Alahärmässä. Härmäläisiä otti kantaa ajankohtaiseen asioihin niin Suomessa kuin paikallisesti Härmänkylän nuorisoseuralla. Kangas oli opiskellut yliopistossa lakia sekä erilaisia kieliä. Hän oli läheisissä tekemisissä runoilija Otto Mannisen sekä kirjailijoiden J H Erkon ja Esa Takalan kanssa noin 1899-1901. Hänen muu tuotantonsa on pääosin hävinnyt, mutta Kankaan tiedetään kirjoittaneen muutakin ja kääntäneen kaunokirjallisuutta englannista suomeksi. Viimeisinä vuosinaan Kangas ryhtyi opettajaksi ja muutti Kangasniemelle, jossa hän kuoli keuhkotautiin 1904.

Artturi Järviluoma

Artturi Järviluoma

Artturi Järviluoma (1879-1942) julkaisi Pohjalaisia-näytelmän 1914, jonka hän laati Härmäläisiä-näytelmän pohjalta. Hänen muu draamatuotantonsa jäi laadultaan vaatimattomaksi. Onnistuneimpana on pidetty Vain Ihmisiä (1933), joka pohjautui hänen perheensä konkurssikokemuksiin Alavudella 1900-1901. Järviluoma laati myös elokuvakäsikirjoituksia kuten Pohjalaisia (1925 ja 1936), sekä Roinilan talossa (1935). Lisäksi hän sepitti kuunnelmia sekä pakinoita ja toimitti Vaasan Lyseon historiikin 1930. Järviluoma vaikutti pitkään johtotehtävissä Suomen näytelmäkirjailijaliitossa.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite