Perinnelaboratorio-työn yksi tärkeä tehtävä on karjalaisen haitarin nostaminen arkistoista kanteleen ja runolaulun rinnalle. Karjalainen haitarimusiikki on taiteellisen tutkimuksen myötä jatkunut, kehittynyt ja viety yleisön kuultavaksi viidessä tohtorintutkinnon konsertissa. Työn keskushenkilönä on Raja-Karjalassa, Suistamolla elänyt tarinankertoja, haitarinsoittaja Ilja Kotikallio (1894-1961), jonka jalanjäljillä muusikko-säveltäjä Anne-Mari Kivimäki on matkannut ja tehnyt taiteellista tutkimusta vuosina 2012-2017. Matkan varrella on tehty arvokkaita arkistolöytöjä ja soitettu ilmoille sielunmaisemia neuvostovalmisteisella Notka-haitarilla.
"Suistamo on minulle mielentila, joka koostuu arkistonauhoista, Karjalan matkoista, rosoisesta soundista, historiasta, mielikuvista, kaipauksesta ja ihmisistä, joiden kanssa olen työskennellyt Perinnelaboratoriossani. Haitariporukoissa on ollut hyvä olla." Anne-Mari Kivimäki
Anne-Mari Kivimäki (s. 1976) on Tampereella asuva freelance-muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen.
Kivimäki on viime vuosien aikana perustamassaan taiteellisen tutkimuksen Perinnelaboratoriossa tarttunut ennakkoluulottomasti monitaiteellisiin projekteihin ja laboratoriossa on syntynyt tutkimuksen tuloksina mm. Suistamo-konserttisarja, Suistamo-levysarja, valokuva- ja sarjakuvanäyttely sekä mykkäelokuva ja musiikkivideoita.
Anne-Mari Kivimäki voitti vuoden artisti palkinnon ja oli ehdolla vuoden kansanmusiikkitekijä -kategorioissa Etnogaalassa 2017.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.