Pajan hämärästä
Suosittu

Pajan hämärästä

Sepän kulttuurihistoriaa

Jouni Jäppinen

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Pehmeäkantinen

160 sivua

ISBN-13: 9789529342501

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 18.08.2014

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
25,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Vanhan sanonnan mukaan seppä on taitava henkilö niin aineen kuin hengenkin alalla. Kirja luo katsauksen sepänalan esihistoriaan sekä tarinoihin kotimaamme sepistä, joita on onnekkaasti säil- ynyt jälkipolville. Muistitiedon mukaan seppien joukkoon mahtui monenlaisia persoonallisuuksia ja osa heistä toimi pajatyön ohella monenlaisissa muissakin tehtävissä, kuten kylänvanhimpina, poliitikkoina, parantajina, verenlaskijoina, tai -seisauttajina, näkijöinä, noitina, hautausurakoitsi- joina, soitinrakentajina, puoskareina ja jopa kätilöinä.
Osa sepistä harrasti aktiivisesti musiikkia rakentaen itse harmonnit, mandoliinit, kitarat, viulut ja kanteleet, esiintyen monenmoisissa kokoonpanoissa yli pitäjärajojen. Jotkut sepät saivan nimeä synnynnäisinä jutunkertojina, joiden kaskut ovat periytyneet tähän päivään asti. Huumoripitoiset seppäjutut toivat vaihtelua pajan rankkaan arkipäivään.
Seppien joukkoon mahtui myös originelleja, jotka halveksivat avoimesti virkavaltaa, pappeja, rikasta säätyä.
Yhteisön arvomaailman ja normien halveksiminen tuli esille mitä moninaisimimp- ien tempausten muodossa. Elämää väritti ennen vanhaan taikausko, noituus ja magia ja sepillä oli niiden harjoittamisessa oma tärkeä roolinsa, ensisijaisesti pajaelinkeinon edistäjänä, joka lienee vanhaa perua rautakaudelta. Taikuuden harjoittaminen pajassa pönkitti sepän asemaa kyläy- hteisössä ja samalla se ylläpiti ammoisista ajoista asti periytynyttä sankarimyyttiä.
Sepät eivät paljastaneet salaisuuksiaan muille ja se sai ihmiset äärimmäisen uteliaiksi. Kun kyläläiset eivät ymmärtäneet sepän käyttämien prosessien kulkua ja kun seppä tuntui alati kes- kustelevan ahjon, alasimen tai palkeiden kanssa, alkoivat ihmiset uskoa, että sepällä täytyi olla luontaisia kykyjä hallita yliluonnollisia voimia.
Jouni Jäppinen

Jouni Jäppinen

Jouni Jäppinen on metallitaiteilija, kultaseppä ja muinaisteknologian tutkija, joka valmistui vuonna 1986 Lahden Kultaseppäkoulusta ja opiskeli sen jälkeen Taideteollisessa Korkeakoulussa metallitaidetta mm. akateemikko Bertel Gardbergin johdolla, jonka jälkeen Tampereen yliopistossa ammattikasvatusta ja vuosina 2007-2014 Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa. Jäppinen on tutkinut 2000-luvun ajan mm. muinaisia sepänpajan menetelmiä sekä raudanvalmistusmenetelmiä.

Smedjan - ett kraftcentrum i byn

Östra Nyland

marraskuuta 2014

"Och det är en fascinerade historia Jäppinen dukar upp, kryddad med många färgstarka anekdoter om olika smeder i vårt land, insamlade av etnologer och andra kulturforskare. Men Jäppinen har också själv samlat in en hel del etnolgiskt material, både i den bruksbygd bor i, det vill säga Strömfors, och i motsvarande miljöer på den estniska sidan, som Jäppinen känner som sin egen ficka."

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite