Kirjan nimi on Pähkinärinteen Oskarin piha. Kirjan päähenkilö on Oskari, joka asuu Vantaan Pähkinärinteessä. Oskari muistuttaa Vaahteramäen Eemeliä sillä erotuksella, että Oskari ei ole satua tai mielikuvitusta. Sen vuoksi kirjan alaotsikko: ´tosikirja lapsille ja aikuisille´, sillä kirjassa olevat jutut ovat tosia ja niitä täydentävät autenttiset valokuvat Oskarista ja muista pihapiirissä asuvista henkilöistä. Oskari on kirjan alussa 4-vuotias ja varttuu kirjan sivuilla 11-vuotiaaksi. Kirjan kiitospuheessa ja tekstissä mainittujen henkilöitten etunumet ovat oikeita. Heiltä on saatu lupa ottamisesta mukaan kirjan juttuihin. Näin sanoo kirjan kriitikko: "Kirja sopii lapsille, erityisesti 7-12-vuotiaille pojille ja tytöille, mutta myös aikuisille, ei tosikoille. Kirjassa otetaan lapset vakavasti, mutta herkutellaan aikuisten toilailuilla." Ihannetilanne on se, että myös aikuinen lukee kirjan ja pystyy sitten vastaamaan lapsen esittämiin kysymyksiin. Kriitikon mukaan kirjan jutut huvittavat yhtä hyvin aikuista kuin lasta, vaikkakin eri asiat eri näkökulmista ja eri syystä. Oskaria kiehtovat erityisesti Jussin pitkät pyörämatkat Eurooppaan, joista Oskari haluaa jatkuvasti kuulla lisää. Jutut jännittävistä fillarimatkoista ovat perussyy Oskarin ja Jussin vuosia jatkuneelle kaveruudelle. Muut viisi kirjaa löytyvät netistä googlaamalla kirjan tai kirjailijan nimen: Eurooppa, pyörä ja jussi, Fillaristin seikkailut Euroopassa, Kohtaamisia Euroopassa ja Suomi pyörä ja jussi. Eka kirja on käännetty myös englanniksi: Europe, bike and jussi. Suomi, pyörä ja jussi ilmestyy piakkoin. Useimmat kirjat löytyvät myös kirjakaupoista ja kirjastoista.
Kriitikon mielipide Oskari-kirjasta: Hauskaa, kevyttä ja sujuvasti kirjoitettua tekstiä, oiva lahja vaikkapa pukinkontiin.
Jussi Saarikoski on peruskoulutukseltaan kauppatieteitten maisteri erityisalueenaan tuotesuunnittelu ja markkinoitisuunnittelu, mikä myös erityisopetusalueena toimiessaan laatupäällikkönä ja kouluttajana aikuisopiskelijoille tarkoitetussa liike-elämän monimuoto-oppilaitoksessa. Jussi on tehnyt vuoteen 2024 mennessä kaikkiaan nelisenkymmentä pitkää pyörämatkaa Suomesta eri puolille Eurooppaa ja Suomessa. Eteläisimmät matkojen käännekohdat ovat olleet Espanjan Pamplona ja Santander sekä Välimeri Italiassa, pohjoisin käännekohta Norjan Nordkapp. Hän on kirjoittanut jo aikaisemmin pyörämatkoistaan nviisi julkaistua teosta: Eurooppa, pyörä ja jussi, Fillaristin seikkailut Euroopassa, Kohtaamisia Euroopassa ja Suomi pyörä ja jussi. Ensimmäinen kirja on käännetty myös englanniksi: Europe, bike and jussi. Ne kaikki löytyvät netistä googlaamalla kirjan tai kirjailijan nimen. Useimmat teokset löytyvät myös kirjakaupoista ja kirjastoista. Pitkillä pyörämatkoillaan Jussi valokuvaa paljon, joten hänen kirjansa ovat täynnä tapahtumiin liittyviä valokuvia maisema- ja kaupunkikuvien lisäksi. Valokuvaaminen on johtanut hänet visualisointiin ja matka- ja piirroskuviensa modifiointiin postikorteiksi ja erilaisten tuotteiden yhteyteen sopiviksi. Hän on toiminut myös Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena työntekijänä maahanmuuttajien pakolaisavussa suomenkielen ja matematiikan opettajana ja kirjoittaa pyörämatkoistaan lehtiin ja internetin facebook-ryhmiin.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.