Muistiinpanoja korpivaellukselta

Muistiinpanoja korpivaellukselta

Matti Karjanlahden sotapäiväkirja 15.6.1941 - 25.4.1944

Heikki Kajomeri

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

8,3 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789515685131

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 13.02.2018

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
13,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
"15.6.1941. Lähdettiin illalla kello 20.30 retkelle, minkä piti oleman vain kenttävarustustöihin lähtö, vaan otettiin kovat mukaan, joten niinkin hoopo mies kuin minä huomasi mihin on matka."

Näin alkaa Matti Karjanlahden jatkosodassa kirjoittama sotapäiväkirja, jolle hän on itse antanut nimen Muistiinpanoja korpivaellukselta. Kauhavalla syntynyt Matti oli niitä harvoja rintamamiehiä, joka päivittäin kirjasi ylös tapahtumia. Niitä kertyi 15. kesäkuuta 1941 - 25. huhtikuuta 1944 yhteensä 660 päivältä. Karjanlahti taisteli Rukajärven suunnalla 14. divisioonan kenttätykistörykmentti 18:n 3. patteristossa sodan loppuun ja kotiuttamiseensa asti.

Kirjan lopussa olevassa liitteessä on Matin sotapäiväkirjan yhteyteen keräämiä asetovereiden ja rintamalla palvelleiden lottien nimiä ja kotikuntia.

Kirjassa kerrotaan Karjanlahden elämänvaiheista myös sodan jälkeen, kun Matti tapasi Irma Nuottimäen, jonka kanssa avioitui ja muutti asumaan Kortesjärvelle. He saivat tyttären, Helenan. Lapsen ollessa vasta 6 kuukauden ikäinen Matti muutti Helsinkiin ja seurasi avioero. Kului yli 30 vuotta, kunnes Alahärmässä asunut Helena päätti miehensä Pentti Takalan kanssa etsiä Matin Etelä-Suomesta.

Kirja on kuvaus yksittäisen sotilaan tarinasta jatkosodan aikana ja hänen vaikeuksistaan sopeutua siviilielämään sodan päättymisen jälkeen. Kirjan on toimittanut sotahistorian harrastaja Heikki Kajomeri. Hän on lisännyt päiväkirjamerkintöjen lomaan tietoja kulloisestakin tilanteesta rintamalla ja omia pohdintojaan sodasta ja sen seurauksista.
Heikki Kajomeri

Heikki Kajomeri

Heikki Kajomeri on eläkkeellä oleva elinkeinoasiamies, joka on koulutukseltaan ekonomi Helsingin Kauppakorkeakoulusta. Hän syntyi Helsingissä 1942 ja asuu Kalajoen kaupungissa.

Kajomeri kirjoitti ylioppilaaksi Toijalan Yhteislyseosta vuonna 1961. Varusmiespalvelus alkoi Hämeen Ratsujääkäripataljoonassa Lahdessa, jatkui Panssarikoulussa Parolassa ja sieltä edelleen RUK:ssa Haminassa, josta hän palasi upseerikokelaana kouluttajaksi Panssarikouluun ja sieltä reserviin vänrikkinä. Nykyiseltä sotilasarvoltaan hän on reservin kapteeni.

Helsingin Kauppakorkeakoulusta Kajomeri valmistui ekonomiksi vuonna 1968. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli Kajomeri Oy 1966 - 1978 konttoripäällikkönä ja varatoimitusjohtajana. Vuodet 1979 - 1984 hän työskenteli Tynnyrihuolto A. Kajomeren apulaisjohtajana ja tehtaanjohtajana. Viimeinen työpaikka oli Himangan kunnan elinkeinoasiamiehen virka, jota hän hoiti vuodet 1985 - 2006 eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Kajomeren harrastuksista mieluisimpia ovat olleet maanpuolustustyö, historiantutkimus, purjehdus ja pyöräily. Luottamustehtäviä hänellä on nykyään Himangan Sotaveteraanit ry:ssä, Keski-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirissä sekä Vapaussotien Keski-Pohjanmaan Perinneyhdistyksessä.

Laaja päiväkirja Rukajärven tieltä

Kenttäpostia

huhtikuuta 2019

Kauhavalla syntynyt Matti on yksi niistä harvoista rintamamiehistä, jotka päivittäin kirjasivat muistiin sodan tapahtumia ja niiden herättämiä tuntemuksia. Merkintöjä kertyi yli 660 päivältä. Kansallisarkistosta arvioidaan, että tämä on yksi laajimmista säilyneistä suomalaisen rintamamiehen henkilökohtaisista sotapäiväkirjoista. (...) Päiväkirjamerkintöjen lomaan on lisätty merkintöjä tapahtumista muualla rintamalla, jotta sotatoimien kokonaiskuva selviäisi paremmin.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite