Moniulotteinen ulkopolitiikka

Moniulotteinen ulkopolitiikka

Opas ulkopolitiikan tutkimukseen ja pohdintaan

Vilho Harle

Yhteiskunta & politiikka

ePUB

578,1 KB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528093770

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 10.01.2023

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
17,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Ulkopolitiikka ymmärretään tavallisesti valtion toimintana suhteessa tosiin valtioihin. Samoin katsotaan, että ulkopolitiikan päätehtävä on edistää valtion etuja, erityisesti turvallisuuttaan, kansainvälisessä järjestelmässä voimasuhteet huomioon ottaen. Tämä teos haastaa tuon perinteisen näkökulman näkemällä ulkopolitiikan moniulotteisena ilminönä. Teos korostaa valtion toimintaa suhteessa kanssakäymisen sääntöihin, normeihin ja instituutioihin kansainvälisessä yhteisössä (sääntöpohjaisuuden kehittäminen). Samoin valtion suhdetta maailmanyhteisön (ihmiskunnan) kohtaamiin suuriin haasteisiin ja ongelmiin (esim. ilmastonmuutos). Kansainvälisessä järjestelmässä valtiot kamppailevat vaikutusvallasta. Kansainvälisessä yhteisössä ja erityisesti maailmanyhteisössä korostuu yhteistyö valtioiden ja muidenkin toimijoiden kesken. Teos korostaa ulkopolitiikan kokonaisuutta, sen kaikki ulottuvuudet on pidettävä kuvassa mukana. Sääntöperäisyyden kehittäminen sekä ihmiskunnan ongelmien hallinta ovat valtion ja muidenkin toimijoiden ulkopolitiikkaa. Maailmanpolitiikka oli vahvasti kehittymässä kohti kansainvälisen yhteisön ja maailmanyhteisön ulottuvuuksia ja painottui yhteistyöhön. Nyt asevarainen turvallisuusajattelu on palannut määräävään asemaan, ja elämme sota-ajan kovaa kansainvälisen järjestelmän ulkopolitiikan aikaa. On kuitenkin varmaa, että maailmaa ei voida rakentaa jatkuvan sodan ja asevaraisen turvallisuuden varaan. Myös sääntöpohjaisuuden ja maailmanyhteisön suurten ongelmien ratkaisemiseen on kiinnitettävä huomiota pysyvien rajojen ja muurien rakentelun sijasta. Tämä vaatii ulkopolitiikan tutkimuksen kehittämistä ja entistä kattavampaa ulkopoliittista keskustelua. Se edellyttää ulkopolitiikan moniulotteisuuden ja kokonaisuuden ymmrtämistä. Moniulotteisen lähestymistavan tueksi on kirjassa esitetty esimerkeiksi tarkoitettuja tapaustutkimuksia. Niiden kohteina ovat alan tutkimustoiminta, kirjallisuus, ulkopoliittinen päätöksenteko ja päätöksentekijöiden puheaineisto. Kirja sopii sekä tutkimusoppaaksi että itseopiskeluun ulkopolitiikan seurannan ja pohdinnan apuvälineeksi. Perussanoma on tämä: ulkopolitiikka ja sen kaikki ulottuvuudet ovat niin tärkeitä, että niitä ei voi jättää vain päätöksentekijöiden, median ja asiantuntijoiden yksinoikeudeksi.
Vilho Harle

Vilho Harle

Vilho Harle on politiikan tutkimuksen (kansainvälisen poltiiikan ja valtio-opin) eläkkeellä oleva professori. Harle on toiminut opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen, Helsingin, Jyväskylän ja Lapin yliopistoissa yli nelänkymmmenen vuoden ajan.Hän on julkaissut useita teoksia ja artikkeleita sekä ulkomailla että kotimaassa. Niitä ovat mm. Ideas of Social Order in the Ancient World (Greenwood Press 1998); The Enemy with a Thousand Faces (Praeger 2000); Missä on Suomi? (yhdessä Sami Moision kanssa, Vastapaino 2000). Uusimmat julkaisut ovat käsillä olevan teoksen lisäksi Hyvä. paha, ystävä, vihollinen. Toinen uudistettu laitos (ilmestyy) ja kaaoksesta järjestykseen (ilmestyy).

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite