Melonit kypsyvät

Melonit kypsyvät

Virpi Pyykkö

Romaanit & novellit

Pehmeäkantinen

356 sivua

ISBN-13: 9789515687456

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 27.07.2018

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
18,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Välimeren rannalle, Turkin Alanyaan sijoittuvan trilogian ensimmäinen osa – Moskeijan varjossa - julkistettiin Alanyassa lokakuussa 2016. Tässä tarinan toisessa osassa Lauran ja Hasanin suhde ei ole ainoastaan onnellista romanssia ja pyörivien kebabvartaiden tuoksua, vaan kulttuuriset yhteentörmäykset ja mutkikkaiksi muuttuvat ihmissuhteet tuovat särmää tarinan edetessä. Samalla ne kuitenkin rakentavat myös uutta ymmärrystä - elämää kaikilla mausteilla. Laura tietää kokemuksesta, että Alanya jättää kävijöihinsä usein pysyvän jäljen; ilmanko monikulttuurisessa Alanyassa asuu jo tällä hetkellä ihmisiä yli 70:stä eri maasta.

Laura oli nähnyt aikaisemmin unen, että he olivat kävelleet Hasanin kanssa rannalla ja hänen vatsansa oli iso vihreä meloni. Hän tulee huomaamaan, että ”melonien kasvatus” on yllättävä ja vaativa laji monikulttuurisessa ympäristössä. Melonit kypsyvät on huumorilla höystettyä fiktiota, mutta tähän kahden kulttuurin värittämään rakkaustarinaan mahtuu myös haasteita ja ristiriitoja, jotka tuntuvat joskus ratkaisemattomilta. Lauran vanhempien loma-asunto, Villa Asma on suomalaisen rauhan tyyssija, jossa Laura nuolee välillä haavojaan ystävänsä Sarin optimistisella ja joskus suorasukaisella tuella. Lale, Hasanin katseita vangitseva perhetuttava tuo oman pippurisen mausteensa tähän çorbaan, keitokseen, jota Lale hämmentää taitavasti hyvin hoidetuilla pitkillä sormillaan.

Hasanin äiti Dilek, sukunsa kiistämätön matriarkka ratkoo perheensä monimutkaisetkin asiat nukuttuaan yön yli. Yleensä aamulla, kun hän siemaisee teelasistaan, ratkaisu on Dilekin mielessä kirkkaana kuin Dim-joen vesi. Lauran kirurgi-isä Kari puolestaan varmistaa kaikki askelmerkit diagnostisella tarkkuudella. Alanyassa kuitenkin elämä lyö joskus laudalta myös kaikki viimeistellytkin suunnitelmat – asioilla on puolensa; sen
ainakin elämä Alanyassa opettaa
Virpi Pyykkö

Virpi Pyykkö

Kirjailija Virpi Pyykkö on tehnyt vuonna 2003 väitöskirjansa toivosta ja sen merkityksestä. Hän on aikaisemmin ollut mukana kirjoittamassa lähinnä ammatillisia tekstejä. Päiväkirjoja hän on kirjoittanut matkoiltaan lähes sadasta eri maasta. Hän kävi myös Interrail-matkalla heti sen tultua vuonna 1972 ja piipahti silloin jo Alanyassa ensimmäistä kertaa. Tuolloin hän ei vielä uskonut palaavansa sinne vanhempana. Erityisesti Turkissa ollessaan vuodesta 2007 alkaen päiväkirjojen sivut ovat täyttyneet kotoutumisen ihmeistä ja monikulttuurisen ympäristön yksityiskohdista. Lisäksi hän on kirjoittanut blogeja kotoutumisestaan Turkkiin sikäläisen yhdistyksen sivuille. Hänen mielestään nyt jos koskaan tarvitaan kirjoja, jotka synnyttävät hyvää mieltä ja herättävät uteliaisuutta maailmaa ja kanssaihmisiä kohtaan.

Vuonna 2016 hän julkaisi Turkin Alanyaan sijoittuvan trilogiansa ensimmäisen osan, Moskeijan varjossa BoD-kustannuksen kautta. Kyseessä on länsimaisen naisen ja turkkilaisen miehen rakkaustarina, jonka peruskonflikti vaikuttaa ratkaisemattomalta. Kahden eri kulttuurista olevan ihmisen rakkaus on sellainen tarina, jonka kautta on mahdollista kertoa kahdesta erilaisesta kulttuurista, niiden yhteentörmäyksestä ja ihmisten keskinäisistä ymmärrysvaikeuksista. Lisäksi Turkin kaltainen tapahtumaympäristö sinällään tuo tarinaan lisäarvoa. Toinen osa Melonit kypsyvät julkaistiin syksyllä 2018. Kolmas osa julkaistaan syksyllä 2020. Tarina on osin humoristinen ja kertoo monikulttuurisuudesta, rakkaudesta, yhteisen ymmärryksen etsimisestä sekä arjen sattumuksista Turkin Alanyassa ja Suomen Turussa. Kirjailija on tarkastellut tutkijan ja kansalaisen silmin elämää yabancına, vierasmaalaisena, keskellä islamilaista kulttuuria - elämää noin 70 muun kansallisuuden edustajien joukossa, tämän 80 miljoonaisen kansan vieraana. Yhä edelleen hän joutuu kyseenalaistamaan pinttyneitä käsityksiään eri kansallisuuksista, elämisen laadusta, vakaumuksista, ihmisten valinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite