Luottamus ja kansalaisuuteen kasvaminen

Luottamus ja kansalaisuuteen kasvaminen

sosiaalisen pääoman pedagogiikasta

Rauno Haapaniemi, Liisa Raina

Oppiminen & kielet

Pehmeäkantinen

160 sivua

ISBN-13: 9789529501823

Kustantaja: Cultura oy

Julkaistu: 29.08.2022

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
26,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Mitä tarkoittaa sosiaalinen pääoma ja miten se edistää yleistä hyvinvointia? Miksi sitä koulutuksen yhteydessä käsitellään melko vähän? Miten tämän annetun tavoitteen on tarkoitus toteutua koulussa, millaista on sosiaalisen pääoman kartuttamisen pedagogiikka? Näihin kysymyksiin haemme vastauksia.

Kansalaiset rakentavat yhteistyöllä ja yhteisin sopimuksin hyvinvointiyhteiskuntamme. Jokaisella pitäisi olla samanlaiset mahdollisuudet osallistua, rakentaa elämäänsä ja kuulua yhteisöön. Koulun tehtävä on perimmältään kansalaiseksi kasvun tukeminen ja hyvän elämän mahdollistaminen. Tällöin tarvitaan paitsi inhimillisen pääoman (tiedot ja taidot) myös sosiaalisen pääoman erojen tasoittamista. Se on mahdollista vain luottamuksen läpäisemässä toimintaympäristössä.

Olemme löytäneet selkeän yhteyden aikaisemmissa kirjoissamme kuvatun yhteisöllisen kehitystyön ja koulun sosiaalisen pääoman kartuttamisen välille. Ajattelemme nyt, että sosiaalinen pääoma kertyy lasten arjessa ja sen jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa, joten sitä tulisi myös koulussa tavoitteellisesti ohjata.

Kirja jakautuu viiteen osaan. Ensin käsittelemme sosiaalisen pääoman käsitettä ja siihen liittyviä haasteita. Toisessa osassa tarkastelemme miten koulun nykyiset rakenteet ja käytännöt heijastavat opetussuunnitelmaa ja sopivat tai estävät sosiaalisen pääoman kartuttamisen tehtävää. Kolmannessa osassa esittelemme sosiaalisen pääoman kertymisen ehtoja. Neljännessä osassa kuvaamme ryhmäilmiöitä opettajien tueksi heidän kehittäessään inhimillisen ja sosiaalisen pääoman pedagogiaan liittyviä vuorovaikutusrakenteita. Luvussa viisi kuvaamme sosiaalisen pääoman pedagogiaan liittyviä kokemuksia ja käytäntöjä.
Kirja sisältää myös lainauksia/kokemuksia vuosien ajan pienryhmissä yhteisöllisyyteen ohjattujen luokkien oppilailta.
Kirjan julkaisuseminaarin tallenne: https://www.youtube.com/watch?v=Du-IEp1xL_Y
Rauno Haapaniemi

Rauno Haapaniemi

Rauno Haapaniemi, luokanopettaja, uusien oppimisvälineiden pedagoginen kouluttaja ja tietokirjailija. Blogi: Yhteisöllinen pedagogia http://kasvatusyhteisot.blogspot.com/

Liisa Raina

Liisa Raina

Liisa Raina, psykologi, kasvatustieteilijä. Toiminut yhteisökouluttajana ja työnohjaajana kasvatusyhteisöissä. Tietokirjailija.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite