Lamposaari

Lamposaari

Lappeenrannan ja Lauritsalan lähisaari Osa 2

Martti Rommi

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

28,7 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528013976

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 26.09.2019

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
23,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
J. A. Collin, tukkukauppias Ruotsinpuoleiselta Pohjanlahdelta aloitti Suomessa 1899 Mikkelin Anttolan hovin ja kruununmetsiköiden valloituksen. Toiminimi sai vain kahdessa vuodessa kauppahuoneen maineen ja perusti Eteläiselle Saimaalle v. 1905 kolmanneksi suurimman höyrysahan Saimaan kanavansuun läheisyyteen avaten sahatavaran viennin heti ulkomaille. Hän omisti pian useita höyrylaivoja Saimaalla, sekä Viipurin ulkosatamassa Uuraan Tervasaaressa. Nopeasti Viipurin huomattava kauppahuone hankki itselleen Collinien sahatoimen ja koko osakeannin marraskuussa 1911 uusien Collinin sahan alueella suur sahaksi ja nimesi sen Wahl & Co. Lamposaaren höyrysahaksi. Sahan omistajat kauppaneuvos Harry Wahl ja konsuli Leo Wahl kuuluivat historiallisen teollisuus suvun, Paul Wahl & Co. yhtiön viimeisimpiin johtajiin. Lappeenkunnan alueen Lamposaaren Wahlien saha omistikin pian huomattavan laivaston, menestyi yhtenä kannattavimpana vientisahana Lappeenrannan ja Lauritsalan lähiympäristössä ja nopeasti omistivat useita hinaajalaivoja ja suuren määrän vesikalustoa Saimaan ja Viipurin vesillä. Sahan johtaja, kauppaneuvos Harry Wahl tuli sangen kuuluisaksi ulkomaan matkoiltaan hankkimasta Euroopan kaikkein suurimmasta italialais-mestariviulujen, Gremona kokoelmasta! Kuuluisuutta hän oli myös saanut kilpapurjehdusveneiden taitavana suunnittelijana, sekä Tukholman olympialaisissa saavuttamallaan hopeamitalilla kilpapurjehduksessa R- 8” kilpaveneiden luokassa itsesuunnittelemalla Aglaja veneellään.

Tämä teoksen toinen osa kertoo valokuvin Lamposaaren Wahlin sahalla työtään tekevien ihmisten elämästä ja muistelmista viimevuosisadan alusta alkaen.
Martti Rommi

Martti Rommi

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite