Kysymyksiä Talvivaarasta

Kysymyksiä Talvivaarasta

Uraani ja lupaprosessit

Mika Flöjt, Lasse Flöjt

Yhteiskunta & politiikka

Pehmeäkantinen

232 sivua

ISBN-13: 9789524986670

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 31.01.2012

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
37,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
KYSYMYKSIÄ TALVIVAARASTA - Uraani ja lupaprosessit

Talvivaara kuumentaa tunteita. Miten tähän on tultu?
Tunteita kuumentaa epäilys siitä, ettei paikallisille ihmisille ja päättäjille annettu oikeita ja oleellisia tietoja oman elinympäristönsä tulevaisuuteen liittyvässä asiassa kaivoslupa- ja ympäristölupaprosessien käsittelyjen aikana. Suomen suurin uraanivaranto oli löydetty jo 30 vuotta sitten ja kirjattu IAEA/OECD:n maailman uraanivarantoja käsittelevään kirjaan, Red Book:iin, mutta myönnetyssä ympäristö- ja vesitalousluvassa ei ole uraani -sanaa.
Kenen asialla asiantuntijaviranomaiset lausunnoissaan olivat?

Nyt ”uutena tulleen” uraanihankkeen takia on muodostunut tilanne, jossa päällekkäin ovat menossa sekä uraanintuotantolupa-käsittelyt valtioneuvostossa ja ympäristölupavirastossa että keskeneräinen alkuperäisen ympäristö- ja vesitalousluvan tarkistus ympäristölupavirastossa. Oma erikoisuutensa on siinä, että uraanilupa-prosessissa uraanintuotantoa nimitetäänkin uraanin talteenotoksi.

Ilmitulleet ympäristöongelmat luovat mielikuvan ympäristölain ja -valvonnan lepsuudesta. Koko toiminta-ajan kaivos on laskenut vesistöön haitallisia aineita luparajoja monikymmenkertaisesti ylittäen, mutta ei edes uhkasakkoa ole asetettu. Viranomaiset kuitenkin vakuuttavat toimineensa hyvin.

Kirjassa kuvataan Talvivaaran kaivokseen liittyviä vaiheita 70 -luvulta vuoden 2011 loppuun saakka. Kirjan ala-otsikon, Uraani ja lupaprosessit, mukaisesti kuvataan uraanin sisältymistä lupakäsittelyhin. Lisäksi tarkastellaan yleisemminkin lupaprosessien toimivuutta ja asiantuntijaviranomaisten lausuntojen merkityksiä niissä.
Mika Flöjt

Mika Flöjt

Kuusamolainen FM Mika Flöjt toimii tutkijana Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hän on perehtynyt kansainvälisiin sopimusneuvotteluihin vaarallisten kemikaalien (POP -kemikaalit) käytön rajoittamiseksi, kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin arktisen alueen näkökulmasta sekä ydinvoiman ja uraanikaivosten aiheuttamiin ympäristökysymyksiin. Myös Pohjois-Suomen kaivoshankkeiden vaikutukset ympäristöön sekä paikallisiin elinkeinoihin ja yhteisöihin ovat tutkimuksen kohteena.

Lasse Flöjt

Lasse Flöjt

Insinööri Lasse Flöjt on kuusamolainen aikuiskouluttaja (eläkkeellä), joka kajaanislais -lähtöisenä on seurannut Pohjois-Suomen ja Kuusamon kaivoshankkeiden lisäksi mielenkiinnolla myös Kainuun kaivoshankkeiden tapahtumia.

Kirjavinkkejä pukinkonttiin

Luonnonsuojelija

joulukuuta 2012

Talvivaaran ympäristöongelmat ovat jälleen tapetilla ja kuumentavat tunteita. Kirja kuvaa Talvivaaraan liittyviä vaiheita 1970-lopulta vuoteen 2011 saakka. Flöjtit ruotivat ansiokkaasti etenkin uraanikysymyksiä ja lupaprosessien toimivuutta.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite