Komppanian talvisota

Komppanian talvisota

kittiläläiset Kainuun suurtaisteluissa

Lauri Marttala

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

300 sivua

ISBN-13: 9789528002826

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 26.06.2018

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
32,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Suomalaisessa historiankirjoituksessa talvisotaa on perinteisesti tutkittu yksittäisinä taisteluina ja kenraalien näkökulmasta koko taistelualuetta silmällä pitäen. Komppanian talvisota - kittiläläiset Kainuun suurtaisteluissa on tietokirja, jossa talvisodan kuuluisia tapahtumia ja taisteluita lähestytään uudesta ja laajalti jo elävän muistin unohtamasta näkökulmasta. Kainuun rintamalla käytyä sotaa tutkitaan tavallisten lappilaisten rivimiesten arjen ja toiminnan kautta. Eversti Hjalmar Siilasvuon johtamiin joukkoihin Suomussalmella, Raatteentiellä ja Kuhmossa kuulunut kittiläläinen kiväärikomppania (7. K. / JR 27) avaa kattavan kuvauksen rintamamiesten kokemuksiin koko sodan kaaresta. Heille kuuluisat taistelut eivät olleet yksittäisiä ja irrallisia tapahtumia, vaan toistensa jatkumo, joista muodostui yksi yhtenäinen ja alati muuttuva käsitys sodasta. Kittiläläisille ja muille lappilaisille sotiminen koko talvisodan suurimmat tappiot kärsineessä suomalaisrykmentissä sekä ainoalla loppuun asti voitokkaalla rintamalla antoi vahvan ja erityisen katsannon sotaan, joka erosi monin osin valtakunnan yleisistä ja virallisen luonteen saaneista kokemuksista
Teoksessa seurataan kittiläläisten komppaniaa syksyn ylimääräisten kertausharjoitusten kutsunnoista lähtien aina alkukesässä suoritettuun kotiutukseen asti. Teoksen päälähteinä on käytetty sodanaikaisia dokumentteja ja arkistolähteitä, joista mainittakoon sotapäiväkirjat, sotapäiväkirjojen liitteet, palveluskantakortit ja siviiliviranomaisten arkistokokoelmat. Myös veteraanien omia kirjallisia tuotoksia ja haastatteluja on tutkittu kirjaa varten laajasti. Tekstiä selkiyttämään ja värittämään on teokseen liitetty niin ikään laaja valikoima aikakaudelta peräisin olevia valokuvia ja karttoja.
Lauri Marttala

Lauri Marttala

Lauri Marttala FM (s. 1989) on peruskoulun historian, yhteiskuntaopin ja tietotekniikan opettaja. Historiantutkimuksen ja kirjoittamisen uralle hän on päässyt yliopisto-opintojen seurauksena. Kittilästä kotoisin oleva Marttala on erikoistunut käsittelemään erityisesti Lapin ja Pohjois-Suomen historiallisia ajanjaksoja. Marttala tuo kirjoituksissaan esiin alueella sattuneita vähemmän tunnettuja tapahtumia sekä alueen omia näkökulmia laajempiin valtakunnallisiin konteksteihin. Monet hänen käsittelemänsä aiheet jäävät vaille laajaa huomiota suurten kustannusyhtiöiden tietokirjajulkaisuissa ja ovat siksi vaarassa unohtua laajemman yhteisön yhteisestä muistista. Esimerkiksi hänen vuonna 2018 julkaistu esikoisteoksensa Komppanian talvisota - kittiläläiset Kainuun suurtaisteluissa käsittelee tunnettuja talvisodan suurtaisteluita uudesta kittiläläisen ja lappilaisen rivimiehen näkökulmasta. Kyseessä on Marttalalle tyypillinen mikrohistoriallinentutkimus tavallisen pohjoisen ihmisen arjesta ja kokemuksista.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite