Kirjeitä ja kalakukkoja

Kirjeitä ja kalakukkoja

Sota-ajan elämänmenoa Joroisissa, Karjalankannaksella, Petsamossa ja Lapissa savolaisperheen kenttäpostikirjeiden valossa

Seija Kemppainen

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Pehmeäkantinen

364 sivua

ISBN-13: 9789523396364

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 07.08.2023

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
27,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirjeitä ja kalakukkoja -kirjan punaisena lankana on savolaisperheen vanhimman pojan sotapolku, joka kulki Karjalankannakselta Petsamoon keväällä 1943 ja päättyi kotiuttamiseen marraskuussa 1944 Lapin sodasta. Kirja sisältää alkuperäisinä yli 350 Paulin, hänen vanhempiensa ja sisarustensa kirjettä sotavuosilta 1941 - 1944. Sen erityisenä piirteenä on kirjeiden välittämä elävä kuva koko perheen, kyläyhteisön ja laajemmankin kotirintaman elämästä sota-aikaan. Kirjaan on koottu runsaasti taustoittavaa sotahistoriallista tietoa elämään vaikuttaneista sota-ajan erityisoloista. Kirja sisältää myös Joroisten Huutokoskella sijaitsevan Rauhaniemen tilan ja kylän historiaa ja tarinoita sekä valokuvia.  

Sittenhän sitä seisookin tuolla vartiossa, kun tietää mitä kotiin kuuluu, kirjoitti sotamies Pauli Hynninen marraskuussa 1943 Petsamon kaamoksesta, kun oli saanut kotoaan kirjeen ja kalakukkopaketin. Älä toki pakettien lähettämisen iloa meiltä kiellä, kirjoitti Siiri-äiti, kun poika yritti toppuutella. Kodin ja sotarintaman välinen tiivis ja elintärkeä yhteydenpito onnistui kenttäpostin välityksellä. Kirjeitä lukemalla voi vain aavistella kirjeiden ja pakettien merkitystä henkistä suojaa ja turvaa tuovana yhdyssiteenä. Paketeilla oli ajoittain myös huomattava merkitys sotilaan ruoka- ja vaatehuollon kannalta.  

Tämän päivän ihmisille sota-ajan kirjeet kertovat selviytymistarinan, tarinan siitä kuinka sodan huolien ja pelkojen keskellä voi luoda kallisarvoisia rauhan hetkiä. Niitä tarjosivat kirjeiden kirjoittaminen ja niiden lukeminen, huolenpidon osoittaminen ja vastaanottaminen sekä luontokokemukset ja muistoissa niihin palaaminen.
Seija Kemppainen

Seija Kemppainen

Kirja on toimitettu työryhmätyönä täydentämällä sotamies Pauli Hynnisen, hänen vanhempien Siiri ja Paavo Hynnisen sekä sisarustensa Jaakon ja Liisan sota-ajan kirjeitä taustatiedoilla ja kuva-aineistolla.

Toimitustyöryhmään ovat kuuluneet työtehtävistään eläkkeellä olevat serkukset Seija Kemppainen, Anita Hynninen ja Maritta Mäenpää sekä sotahistorian asiantuntija Harri Huovilainen.

Tekstien kokoamisesta ja kirjoittamisesta vastannut Seija Kemppainen on Pauli Hynnisten tytär ja serkut Anita Hynninen ja Maritta Mäenpää Paulin sisarusten lapsia. Serkukset ovat syntyisin Joroisten Huutokoskelta, missä ovat asuneet lapsuus- ja nuoruusvuodet. Seija Kemppainen asuu nykyisin Lappeenrannassa,  Anita Hynninen ja Harri Huovilainen Lahdessa ja Maritta Mäenpää Inarin Kaamasessa.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite