Kiestingistä Viipuriin
Suosittu

Kiestingistä Viipuriin

Isäni Jouko Vaheen sotatie

Juha Vahe

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

12,7 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528006572

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 30.11.2018

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
17,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Aihe
Kyseessä ei ole sankaritarina, vaan hämmentävä kuvaus siitä, miten myöhempi isäni, 19-vuotias hämmentynyt raumalaispoika astui ilman sotilaskoulutusta palvelukseen Oulun läänissä muodostettuihin joukkoihin ja sai kunnollisen sotilaskoulutuksen vasta sodan päätösvaiheessa, minkä jälkeen hänet kotiutettiin suoraan upseerikoulusta. Mainittavaa suunnitelmallisuutta tästä järjestyksestä on vaikea löytää.

Sodan merkittävin menetys suvulle oli isäni sisaren Kirstin kuoleminen tuberkuloosiin syksyllä 1944 sodan NL:a vastaan jo päätyttyä. Tuberkuloosin hän oli ilmeisesti saanut sotaponnisteluihin liittyneessä työpalvelussa.

Aiheen käsittely
Isäni kirjoittama teksti, jota kokonaisuudessaan ei ole missään julkaistu, on kursiivilla. Mukana on mm. kuvaus joutumisesta saksalaisten Stukien tahattoman pommituksen kohteeksi. Aiheen rajaus on vaativa tehtävä, sillä yhden suomalaisen rykmentin vaiheista tiedotti jopa Hitlerin päämaja. Toisaalta kirjoittamassani tekstissä pyritään katsomaan yleisen ja yksityisen välistä suhdetta, yhden miehen ainutkertaista elämää historian detaljina.

Tutkimuksellisia ansioita
Kirjallisuudessa on yleensä korostettu saksalaisten sotilaitten kelpaamattomuutta korpisotaan. Vähälle huomiolle on jäänyt se, että paremminkin syynä oli joukkojen liian pieni määrä ja ripottelu laajalle alueelle ilman reservejä tai riittävää ennakkotietoa tiestöstä. Lopputulokseksi jäi, että yksi suomalainen rykmentti, jossa isäni palveli, pääsi paljon pidemmälle kuin suurvallan kaksi armeijakuntaa.

Saksalaisten joukkojen vähäisyys johtui suomalaisten käsityksestä, ettei pohjoisilla tiesuunnilla voinut huoltaa yli kahden divisioonan voimia tiesuuntaa kohti. Käsitys oli väärä, koska 1944 syksyllä pohjoisessa oli Suomella, Saksalla ja NL:lla yhteensä puoli miljoonaa miestä ja saksalaisilla varastoja jopa liiaksi asti.

Oheisaineisto
Isäni jäämistössä on useita kymmeniä valokuvia, joukossa mielenkiintoisia kuvia ilman aiempaa julkisuutta. Upseerikoulun oppilasmateriaalia on skannattu näytteeksi. Karttoja on kolme.
Juha Vahe

Juha Vahe

Kirjoittaja Juha Vahe on päähenkilön Jouko Vaheen poika ja kokenut tietokirjailija ja historiantutkija. https://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Vahe

Kiestingistä Viipuriin on kertomus siitä miten inhimillisyys kietoutuu sotaan

Piksu.net

joulukuuta 2018

Vasta ilmestynyt kirja, Kiestingistä Viipuriin, kertoo jatkosodan tapahtumista ja siitä miten suomalainen teini-ikänsä loppuvaiheissa oleva rivimies Jouko Vahe (ja myöhemmin toimittaja ja kirjailija) on kokenut Neuvostoliiton vuoden 42 kevään suurhyökkäyksen torjunnan pohjoisessa Karjalassa: Kiestingissä, Pääjärvellä ja Jeletjärvellä. Kirjan tekee jännittäväksi se, että se ei pelkästään perustu tositapahtumiin vaan se kertoo tositapahtumista ja oikeiden ihmisten kokemuksista.

Teoksen arvo kumpuaa inhimillisestä ymmärryksestä jolla Jouko Vahe kertoo tapahtumista ja sankareista, jotka kuolevat ja joita hän monasti jäi suremaan niin mukana olleiden suomalaisten, saksalaisten ja vastapuolena olleiden venäläistenkin osalta. Ihmisyys kuitenkin kietoutuu noissa tilanteissa todellisiin ympäristöihin ja tapahtumiin joiden värikäs ja kielellisesti rikas kuvaus sai minut haltioihinsa niin etten voinut luopua kirjasta ennen kuin olin lukenut koko kirjan viimeistä sanaa myöden.

Jouko Vahen poika ja tietokirjailija Juha Vahe on liittänyt kirjaan osuudet, jotka liittävät Jouko Vahen kertomuksen laajempiin taphtumiin. Nämä osuudet tekevät tarinasta monitasoisen ja rikkaan. Jouko Vahen aidot kokemukset ja lähimmäisenrakkaus noiden tapahtumien keskellä ovat kuitenkin kirjan todellinen syvällinen viesti. Niistä on itse kunkin helppo ammentaa arvokasta tapaa suhtautua lähimpiinsä.

Kiitokset Jouko Vahelle ja Juha Vahelle kirjasta, joka ei ole pelkkä sotakirja vaan kirja joka kertoo ihaillen ja lämmöllä lähimmistä ja ihmisistä unohtamatta niitä värikkäitä ja jännittäviä todellisia tapahtumia, joihin nuo ihmisten kokemukset sijoittuvat.

Kiestingissä taistelivat muutkin kuin Päätalo

Hikatusta

joulukuuta 2018

... Päätalon kirjan nimi on Liekkejä laulumailla, nyt käsissä on Juha Vaheen kirja Kiestingistä Viipuriin, joka istuu käsissä vähän eri lailla kuin Kallen: se on ostettavissa, luettavissa ja selailtavissa vain e-kirjana eli näillä nykyajan vehkeillä - ja vaikka heti tuota kirjan nimeä klikkaamalla. ...

JUHA VAHE: KIESTINGISTÄ VIIPURIIN : ISÄNI JOUKO VAHEEN SOTATIE

Kirjavinkit.fi

joulukuuta 2018

Kirja on tietokirjailija Juha Vaheen työstämä kirja Kiestingistä Viipuriin, jossa Vaheen isä, Jouko, raportoi kuukauden kestäneistä tulisista taisteluista Kiestingissä, missä suomalaiset saksalaisten kanssa sotivat puna-armeijaa vastaan tuhoisasti. Olosuhteet olivat vaativat tiettömissä suomaisemissa, 100 kilometrin päässä koto-Suomesta.

Lopputulos:

Kuukauden aikana suomalaiset joukot olivat menettäneet 170 ja saksalaiset 248 miestä kaatuneina. Puna-armeijan maksama lasku oli paljon verisempi. Virallinen tiedotus totesi, että kentälle jääneiden yli 15 000 kaatuneen lisäksi tulivat ne tappiot, jotka tykistö, kranaatinheittimet ja syöksypommittajat olivat linjojen takana aiheuttaneet. Sotavankeja saatiin 676.

Siinä pojan pöytään lyömät faktat huhti-toukokuun vaihteen taistelusta keväällä 1942 ja tässä isän tunnelmat suoraan taistelun tiimellyksestä, venäläisen merijalkaväen sotilaan toiminnasta aivan yltöhollilla:

”Ajattelin riveistämme poistuneita, ajattelin Väänästä, ajattelin Kangastusta. Niinkö vähän siitä vasta oli aikaa kulunut, kun he vielä olivat osa tätä joukkuetta?

Pala nousi kurkkuun ja oli sanomattoman paha olla

En tiedä, mikä minuun meni, mutta sitä laukausta en ampunut. Laskin aseeni ja katselin, miten miekkonen ammensi lumen alta kattilansa vettä täyteen. Sitten hän oikaisi selkänsä ja asteli rivakasti tulouraansa pitkin takaisin puiden kätköihin.”

Jouko Vaheen 30 vuotta sodan jälkeen kirjoittamat muistumat ovat selkeitä, ne vievät lukijan suoraan etulinjan tärinään. Aito sodantuntu ja käry leijuvat ilmassa. Vaikutus sodankävijän mieleen elinaikainen:

”Jelettijärvi. On omituista puhua järvestä, jonka nimeen liittyvillä tapahtumilla varmaan on ollut elämänkatsomusta ohjaava vaikutus, enkä kuitenkaan koskaan järveä edes vilaukselta nähnyt.”

Juha Vahe yhteenvetoa tehdessään harmittelee, ettei veteraanipolvi kaiken kaikkiaan tarpeeksi ajoissa kertonut sotakokemuksista, vaan vasta pitkän ajan kuluttua, jolloin muistikuvat ovat jo muuttuneet ja haalistuneet; näin sotaveteraanien tärkein testamentti jälkipolville, sodasta kertominen sen kaikessa kauheudessaan, on jäänyt vajaaksi.

Ei tunnu riittävän, että samat tutut sotakirjailijat Anttalasta Lehväslaihoon vuodesta toiseen ovat uuden omannäköisensä sotakirjan kirjoittaneet.

Jännä ja antoisa lukukokemus. Ja kokemushan se oli tämäkin: hetken mielijohteesta nappaa netistä e-kirjan, joka on siinä silmänräpäyksessä valmis luettavaksi kuvineen kaikkineen. Eikä edessä kirjasto-, ei postimatkaa jonain tuonnempana päivänä.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite