Kenen työtä tietokone tekee?

Kenen työtä tietokone tekee?

Työinformatiikan perusteet

Markku I. Nurminen

Yhteiskunta & politiikka

ePUB

3,7 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528033752

Kustantaja: BoD - Books on Demand

Julkaistu: 06.06.2023

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
12,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Tässä tietojärjestelmätieteen alaan kuuluvassa kirjassa työinformatiikasta puhutaan paljon tietotekniikasta ja tietojärjestelmistä. Lähtökohdakseen työinformatiikka valitsee kuitenkin työn, tekniikka saa tyytyä välineen rooliin. Tietojärjestelmän tavoite on siis sen itsensä ulkopuolella, organisaation tavoitteisessa toiminnassa. Työinformatiikassa työ saa kolmet kasvot: yksilön työ, yhteistyö ja palvelut. Niiden palvelemiseen tietotekniikka sulautuu.

Kirjassa esitetyt Laboris-tutkimusryhmän tapaustutkimukset alleviivaavat työinformatiikan kuvaus- ja selitysvoimaa. Laboris-kertomusten kokoelma saa ryhtiä valikoidusta joukosta teoreettisia ja käsitteellisiä viitekehyksiä, enimmäkseen ihmistieteistä löytyneitä. Työinformatiikka asettaa useiden organisaatioiden tavoitteleman ketteryyden uuteen valoon. Työinformatiikka auttaa myös varsinaisia tietotyön tekijöitä, yksilöitä ja ryhmiä, saamaan otteen sisäisen työelämän hiljaisista ja näkymättömistä kysymyksistä, jotka luonteelleen uskollisina usein tuntuvat pakenevan vähäistäkin kosketusta.
Markku I. Nurminen

Markku I. Nurminen

Markku I. Nurminen on tietojärjestelmätieteen emeritus-professori Turun yliopistosta. Hänen erikoisalansa on työinformatiikka. Neljännesvuosisadan aikana (1985-2010) hän toteutti yhdessä tutkimusryhmänsä (Laboris nimeltään) kanssa ainakin pari- kolmekymmentä tapaustutkimusta (varsinais-)suomalaisissa organisaatioissa, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Punainen lanka näissä hankkeissa oli tietojärjestelmien hyötykäyttö. Käytöstä syntyvää hyötyä olisi pitänyt saada organisaation toimintaa parantamaan, sen saaminen ulos järjestelmästä osoittautui vain yllättävän vaikeaksi tehtäväksi. Siten mielenkiintoisia hankkeita riitti yllin kyllin.

Nurminen löysi monia työinformatiikan perusteita hoitaessaan yhteyksiä tietojärjestelmätieteen tutkijaryhmiin paitsi kotimaassa, myös eri puolilla Skandinaviaa. Tuomisista omalle työyhteisölle tärkeimpiä oli monitieteinen lähestymistapa, mikä sitten näkyi myös Laboriksen henkilögalleriassa. Nurminen jäi eläkkeelle vuonna 2009. Hän on senkin jälkeen osallistunut työinformatiikan opetukseen vanhassa opinahjossaan samalla kristallisoiden työinformatiikan perusteita. Työinformatiikkaa tutkitaan ja opetetaan edelleen Turun yliopistossa. (https://workinformatics.utu.fi/)

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite