Kansallinen etu haarniskana

Kansallinen etu haarniskana

USA:n kylmän sodan alun ulkopolitiikan muotoutuminen 1945-1950

iiro nordling

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

477,4 KB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789515682871

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 15.09.2017

Kieli: suomi

Hakusanat: historia, kansainvälinen politiikka, diplomatia, Kylmä sota, Yhdysvaltojen ulkopolitiikka

Arvostelu::
0%
9,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirja käsittelee USA:n ulkopolitiikan muutoksia kylmän sodan alussa. Erityisesti esiin nousee se kuinka maa nosti kansallisen edun ja -turvallisuuden ulkopoliittisen ajattelunsa keskiöön. Kyse ei siis ollut pelkästään eristäytymispolitiikan hylkäämisestä, vaan myös uudenlaisen ulkopolitiikan suunnittelusta, jossa jopa kahden pääpuolueen ulkopoliittinen päätöksenteko tuli alistaa kansalliselle edulle. Kylmän sodan alussa tärkeää oli se, että syntyi ns. antikommunistinen konsensus. Kirjassa esitetään kärjekkäitäkin näkemyksiä siitä, missä roolissa erinäiset tekijät olivat kylmän sodan alun maailmassa. Mikä oli natsiverkostojen rooli, entä juutalaisevakkojen kohtelu ja Israelin perustaminen. Kiinnostavaa on havaita brittiläisen maailmanvallan syrjäyttäminen ja brittien rooli USA:n maailmanvallan taustalla. Kirjassa käsitellään ideologian roolia ja toisaalta retorisen ilmapiirin muutosta kylmän sodan alussa. Kylmä sota tunnetusti alkoi hahmottua retoristen puheiden kautta. Churchillin rautaesirippu-puhe oli kuuluisa ja samoin Trumanin puhe kongressissa, jossa julistettiin patoamispolitiikka maan linjaksi suhteessa Neuvostoliittoon. Kirjassa on käsitelty suhdetta Neuvostoliittoon vasta viimeiseksi, koska tällä tavalla on haluttu antaa kuva niistä muista muutoksista, joita USA:n ulkopoliittisen johdon piirissä tapahtui. Kirja on hyödyntänyt kirjallisuutta, jota suorastaan tulvi 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Tekijän mukaan tätä keskustelua ei Suomessa sen tarkemmin seurattu, koska joka suunnalla tapahtui muutoksia. Erityisesti EU:n tutkiminen nosti päätään ja toisaalta suomalaisittain tutkittiin Kekkosen kautta. Kylmän sodan päättymisestä ilmestyi maassamme enemmän kirjallisuutta niihin aikoihin.
iiro nordling

iiro nordling

Tekijä on opiskellut pääaineenaan poliittista historiaa Turun yliopistossa. Hän valmistui valtiotieteen maisteriksi vuonna 2001. Vuosina 20117-2010 hän työsti väitöskirjaa kirjan aiheeseen liittyen Helsingin yliopiston yleisen historian laitoksella.
Vuodesta 1999 alkaen hän on tehnyt lukuisia matkoja USA:han, josta käsin hän on hankkinut materiaalia tätä teost varten.
USA:n kylmän sodan alun ulkopolitiikkaa käsitelevaa kirjallisuutta tekijä on lukenut vuodesta 1999 alkaen.

Nuoruutensa (1980-1990) tekijä asui Irakissa, jossa kävi Bagdadin kansainvälistä koulua. Historiaa koulussa opetti amerikkalainen opettaja ja siis aiheeseen on perspektiiviä jo sieltä ajalta. Kylmän sodan tutkimuksen ohella tekijää kiinnostaa Irakiin liittyvät aiheet.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite