Improvisaation askeleet
Uutuus

Improvisaation askeleet

Luo uutta musiikkia - soittele kuvitettuja asteikkoja ja sointukäännöksiä

Leena Sievänen

Vapaa-aika, harrastukset & kulttuuri

Vihko

20 sivua

ISBN-13: 9789528069904

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 16.01.2024

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
17,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Tämä Improvisaation askeleet -kirja sisältää opastavia kuvia. Nuotit eivät aina auta sujuvaan soittoon. Helpot ja havainnolliset kuvat johdattavat pianonsoiton kauneimman äänenkuljetuksen hahmottamiseen. Kuvissa on näytetty sorminumeroilla käsiasemat iloisiin duureihin ja melankolisiin harmonisiin molleihin. Kuka tahansa pianonsoittaja voi luoda kuvien osoittamilla koskettimilla kaunista uutta musiikkia tyylikkäästi.

Ohjeita opettajalle: Kannattaa pyytää oppijaa ensin soittamaan ensimmäisten sivujen kuvien C-duurin asteikoista vasemmalta oikealle saavuttaakseen soljuvan nousevan sarjan ja sitten oikealta vasemmalle loihtiakseen hienon laskevan sarjan. Kokeilkaa erilaisia rytmejä vapaasti ja kääntäkää välillä suuntaa kesken asteikon. Harjoitelkaa ensin oikea, sitten vasen käsi ja kokeilkaa myös yhdistää ne. Kuunnelkaa, äänittäkää ja arvioikaa yhdessä syntynyttä uutta musiikkia. Asteikon jälkeen painelkaa kolmisointuja edeten sivun kuvia ylhäältä alaspäin, ensin vasemmalla kädellä kolme sormea kerrallaan käsiasemassa I, jossa ovat vihreät sorminumerot eli C-sointu. Yhteiset sävelet säilyvät kauniissa äänenkuljetuksessa ja muut sävelet menevät lähimpiin, kun siirrytään seuraavan rivin neljännen asteen sointuun IV = F. Vasemmassa kädessä on kauneinta säilyttää C-duurin perussävel pikkusormella bassossa, siksi tämä F-sointu on käännetty niin.
Oikeassa kädessä on siniset numerot ja c-sävel soi kauneimpana ylimpänä, siksi I = C-sointu on käännetty niin ja neljäs IV = F on perusmuotoinen, kuvista näkee sarjat hyvin. Viides aste V7 = G7 on myös lähimpiin menevä käännös. Kuunnelkaa, kuinka kaunista tämä äänenkuljetus on. Kaikki sivun soinnut sopivat keskenään missä järjestyksessä hyvänsä, vaikka klassinen treeni on soittaa ne vain kadenssina I-IV-V7-I. Kokeilkaa kuvien kolmisointujen säveliä myös murtosointuna vuoronperään joka puolelta pianoa ja edetkää a-molliin vasta, kun oppija osaa soittaa kaikki kolme sointua C-duurista ulkoa. Mollin soinnut ovat samoin rinnakkain duurin kanssa samalla sivulla, sen oikealla puolikkaalla.
Ensimmäisen sivun jälkeen on helppo jatkaa seuraavalle sivulle, koska muodot ja sormitukset toistuvat eri paikoista samoilla säännöillä. Improvisaation askeleet on rakennettu viiden sävelen välein eli kvinttiympyrän mukaisesti. On hienoa äänenkuljetusta jatkaa sivut läpi lisääntyvien mustien koskettimien korotusten järjestyksessä alennusmerkkien vähentyvään loppuun asti. Kaikki sävelet tulevat 18 sivun oppaassa sormille tutuiksi!
Leena Sievänen

Leena Sievänen

Pianokoulu Leena Sievänen on Tampereen kaupungin musiikin yleisen linjan opetussuunnitelmia noudattava Taiteen Perusoppilaitos vuodesta 2013. Kirjantekijä on opettanut pianonsoittoa päätoimisesti vuodesta 1992. Hän on ollut mukana yli 10 orkesterissa. Lisäksi hän on säveltänyt, sanoittanut, nuotittanut ja sovittanut satoja teoksia pianolla. Nuottien opetukseen hän on kehittänyt Pianorobot-applikaation yhdessä pienen tiiminsä kanssa. Nuotittomaan improvisointiin ja vapaaseen säestykseen on pitänyt oppijoille aiemmin piirrellä avuksi sointukäännösten kuvia. Siksi kirjantekijä julkaisee ne helppolukuisen nuotittoman oppaan muodossa tähän kädessäsi olevaan kuvakirjaan.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite