IDEA teemalehti

IDEA teemalehti

Ukrainan voitto ja Venäjän tulevaisuus - voiko tulevaisuutta ennustaa?

Heli Santavuori , Uusi historia ry (Ed.)

Yhteiskunta & politiikka

Pehmeäkantinen

84 sivua

ISBN-13: 9789527352144

Kustantaja: Uusi Historia Ry

Julkaistu: 07.06.2023

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
12,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
IDEA-teemalehdessä tarkastellaan otsikon kysymystä viideltä eri kannalta:

1.
Millaisia ajattelumenetelmiä tarvitaan, jos halutaan tietää, mitä maailmassa on tapahtumassa? Miten "filosofiset muodit" vaikuttavat kykyyn ja haluun nähdä tulevaisuuteen?

2.
Venäjän raaka ja absurdi hyökkäys Ukrainaan nosti aiheen uudella tavalla esille. Onko mahdollista ennustaa, mitä Venäjällä tapahtuu? Tuleeko siitä koskaan demokraattinen maa? Miten Venäjän tulevaisuus on nähty Holmilan-Karin kirjassa Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii?

3.
Sankaritarinoita Venäjältä. Henkilökuvia ja tapahtumia joidenkin oppositiohahmojen elämästä viime vuosina ja nyt. Näissä ihmisissä ja heidän kaltaisissaan on Venäjän tulevaisuus.

4.
Historianfilosofia tarkastelee ihmiskunnan tien suuria linjoja. Millaisia tulevaisuuden visioita Aristoteles, Hegel ja Marx aikoinaan hahmottelivat. Miten ne ovat toteutuneet, miten eivät? Ihmiskunnan nykytila ja totuuskomission idea.

5.
Sensuroitua suomettuneessa Suomessa. Neuvostoliitto romahti, eikä Max Jakobsonin mukaan kukaan osannut ennakoida. Kyllä osasi: Matti Puolakka osoitti sen alkuvuodesta 1981. Mutta siitä (ja kaikesta muustakin mikä liittyy suomettumisen tuolloin vasemmistolaisiin toisinajattelijoihin) halutaan vieläkin vaieta. Arviota tältä kannalta Pekka Virkin teoksesta Jälkisuomettumisen ruumiinavaus.

* * *

Lisäksi paljon muuta, sekä ajankohtaista että ajatonta. Monipuolinen taustoittava lukupaketti jossa riittää pohtimista pidemmäksi aikaa.
Heli Santavuori

Heli Santavuori

Heli Santavuori on IDEA-teemalehden päätoimittaja. Toimituksessa myös Pertti Koskela, Pia Länsman, Timo Vainio, Sinikka Littu, Reima Ukura ja Otto Toivainen. Kirjoittajat vastaavat itse esittämistään kannoista ja muotoiluista. Jutut, joissa ei ole allekirjoitusta ovat toimituksen. Kaikissa artikkeleissa on hyödynnetty Matti Puolakan tekstiarkistoa, jonka hän jätti perinnöksi Uusi historia -yhdistykselle.

Heli on toimittanut Puolakan kirjallisesta jäämistöstä kootun teoksen "Vain ihmisellä on historia", ja hän toimittaa yhdistyksen internet-sivustoa (humanpath.net). Hän on julkaissut myös mm. baletti- ja liikuntaoppaita sekä haastattelukirjan Algerian sodasta.

Uusi historia ry

Uusi historia ry (Ed.)

Uusi historia ry julkaisee editointeja ja tutkimuksia Matti Puolakan historianfilosofiasta sekä jäsentensä artikkeleita, henkilökohtaisia tarinoita ja kaunokirjallisia teoksia. Yhdistys järjestää myös paneelikeskusteluita ja muita tapaamisia niin filosofisista kuin maailmanpolitiikkaan tai kulttuurin liittyvistä aiheista.

Lisätietoja:

https://humanpath.net/
Facebook: https://www.facebook.com/uusihistoria

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite