Hyvästi Inkeri

Hyvästi Inkeri

Matti Taina

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

576 sivua

ISBN-13: 9789523300064

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 30.11.2015

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
39,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Hyvästi Inkeri on proosallinen tositapahtumiin perustuva teos. Tarina alkaa Luumäeltä, josta isoisäni "äijäni" isoisä Malakias Taina lähti Inkerinmaalle onneaan etsimään. Äijäni Matti Tainan ja hänen perheensä elämää seurataan läpi Venäjän vallankumouksen, Stalinin vainojen ja toisen maailmansodan. Kirjassa kerrotaan inkeriläisten Suomeen siirtymisestä ja tänne kotoutumisesta sekä punaisen Valpon, kommunistien ja Neuvostoliiton inkeriläisiin Suomessa kohdistuneista uhkailuista ja ajojahdeista ja paoista Ruotsiin. Inkeriläisten kovan kohtalon lisäksi kirjassa käydään läpi heidän elämäänsä vaikuttaneet laajemmat poliittiset ja sotilaalliset tapahtumat. Lukijalle selviää myös Neuvostoliiton ja Stalinin inkerinsuomalaisiin kohdistunut kansanmurha sekä teloitukset, karkotukset ja pakkotyöleirituomiot ja Inkerin luterilaisen kirkon lakkauttaminen. Hyvästi Inkeri-kirja on kunnianosoitus rohkeille isovanhemmilleni Matille ja Eevalle sekä sitkeille inkerinsuomalaisille ja heidän heimokulttuurilleen.
Matti Taina

Matti Taina

Esi-isien maassa -kirja on turvallisuuspäällikkö ja historian harrastaja Matti Tainan toinen teos historialliseen sukukronikkaan, jonka ensimmäinen osa Hyvästi Inkeri ilmestyi vuonna 2015.
60-vuotias kirjailija on tutkinut ja lukenut historiaa koko aikuisen ikänsä. Sukunsa vaiheitä hän on tutkinut noin 15 vuoden ajan. Historian ja kirjoittamisen lisäksi Taina harrastaa lintujen tarkkailua, valokuvausta, sienestystä ja siirtolapuutarhamökkeilyä.

Inkeriläisten kujanjuoksu

Loimaan Lehti

helmikuuta 2016

Matti Tainan teoksen keskeinen vahvuus on sen laaja-alaisuudessa ja kattavassa kokonaisnäkemyksessä. Vaikka tarinaa kuljetetaan eteenpäin yhden perhekunnan ruohonjuuritasolla, sijoitetaan tapahtumat samalla koko ajan historiallisiin viitekehyksiin. Näin syntyy yksityiskohtaisen tarkka kuva siitä, miten tapahtumien vyöry on kerta toisensa jälkeen moukaroinut inkeriläisiä.
Kirja on mitä hienoin kunnianosoitus kipeitä, mutta oikeita ratkaisuja tehneelle perheenpäälle. Sen ohessa siitö muotoutuu vaikuttava kunnianosoitus myös koko Inkerinmaalle ja inkeriläisyydelle.
Samalla teos hakee oikeutta niin monin tavoin vääryyttä kokeneelle pienelle kansanheimolle. Siinä se onnistuu vakuuttavalla tavalla.

Sitkeän heimon taistelu

Salon Seudun Sanomat

toukokuuta 2016

Inkerin historia tulee esiin ihmisten arkisen elämän kautta vaikuttavasti, jopa koskettavasti. Sitkeä heimo säilyttää ylpeytensä ja suomalaisuutensa jatkuvien vaikeuksien keskellä. (...) Inkeriläinen kulttuuri, murre ja tavat tulevat havainnollisina esiin tekstistä. (...) Matti Tainan perusteellinen kuva inkerinsuomalaisten kohtalon hetkistä tarjoaa mielenkiintoista luettavaa, ja sen ohessa myös uutta tietoa. Mikäli tilanne säilyy nykyisellään, tulevaisuudessa tämä kirja kertoo valitettavasti inhimillisestä ja omintakeisesta kansasta, jota ei ole enää olemassa.

Kansaryhmän kohtaloista

Hangötidningen-Hangonlehti

toukokuuta 2016

Viime vuonna ilmestynyt VR:n turvallisuuspäällikkönä toimivan Matti Tainan teos Hyvästi Inkeri on lähes 600-sivuinen, taitavasti kirjoitettu ja historiallisesti mielenkiintoinen järkäle. Päivätyönsä ohessa historiantutkimusta harrastava Taina kuvaa teoksessa värikkäästi inkerinsuomalaisen kansan ja erityisesti oman sukunsa vaiheita 1800-luvun alkupuolelta nykypäivään asti.
(...) Hyvästi Inkeri kertoo erään kansanryhmän tarinan sitoen sen laajempaan historialliseen viitekehykseen. Suomen historiasta kiinnostuneelle kirja on erittäin antoisaa luettavaa.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite