Hungeråren 1866-1868

Hungeråren 1866-1868

i dåtida dagstidningar

Hans Björknäs

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Pehmeäkantinen

468 sivua

ISBN-13: 9789528067603

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 04.10.2022

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
29,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Hungerkatastrofen 1866-1868 inträffade för några generationer bakåt, för litet över 150 år sedan. Detta var den sista hungerkatastrofen i ett demokratiskt land under fredstid i Europa. Det kan vara intressant att veta vad våra förfäder hade att genomlida under dessa år, och att veta hur det dåvarande samhället hanterade denna katastrof. Kanske vi kan lära oss någonting av detta? Även om vi i vårt land knappast kommer att uppleva någon hungersnöd under vår livstid så är hungerkatastrofer inte något ovanligt i vår värld.

Förutom texter om hungeråren innehåller denna bok en stor mängd citat från dåtida dagstidningar. Det svenska språket har förändrats, men inte mycket, och den svenska som finns i dessa dagstigningar är en aning gammaldags, men högtidligt, med många talande gamla uttryck, och för all del - en vacker svenska.

Det finns omkring 80 minnesmärken över hungeråren 1866-1868 i vårt land. Många av dessa minnesmärken finns avbildade i denna bok. Men det finns många - också svårt drabbade - socknar utan något minnesmärke alls. Så, låt oss anse att denna bok är ett minnesmärke över alla svältens offer i våra nejder.
Hans Björknäs

Hans Björknäs

Pensionerad läkare med två intressen: Magsjukdomar och Finlands historia.
Denna bok tillhör kategori nummer två. Hungeråren under slutet av 1860-talet förtjänar mera uppmärksamhet än hittills - en så viktig episod i vårt lands historia. Denna bok kan bli något av ett minnesmärke över hungerkatastrofens offer - det är vår strävan!

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite