Erään pataljoonan sotatie

Erään pataljoonan sotatie

I/JR 65 talvisodassa Suomussalmella ja Kuhmossa

Väinö Mononen

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

480 sivua

ISBN-13: 9789523394780

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 30.11.2016

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
44,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
ERÄÄN PATALJOONAN SOTATIE
I/JR 65 talvisodassa Suomussalmella ja Kuhmossa

Teos sisältää suomalaisen Jalkaväkirykmentti 65:n I Pataljoonan omakohtaista kuvausta talvisodan taisteluista Suomussalmella ja Kuhmossa. Teos on useista eri tietolähteistä koottu kertomus, joka seuraa pataljoonan ja sen komentajan näkökulmasta sotarintaman tärkeimpiä tapahtumia, jotka aiheuttivat kauhua Kainuussa ja sen siviiliväestössä vuosina 1939-1940.
Suomussalmen taistelut olivat ratkaisevan tärkeä osa koko Suomen ja Kainuun selviytymistarinaa, johon toisena oleellisena osana liittyivät myös Kuhmon ankarat mottitaistelut.

Suomussalmen taistelujen tapahtumakuvaukset ovat monelle lukijalle hyvin tuttuja, mutta vielä silti kerran sopii ihmetellä, miten niin puutteellisesti varustettu reservipataljoona kykeni kamppailemaan menestyksellisesti Puna-armeijan täysin ylivoimaista ja huippuvarusteltua sotajoukkoa vastaan.
Tämä peloton ja omatoiminen suomalaispataljoona taisteli ääriolosuhteissa ja näytti vajavaisesta sotilaskoulutuksestaan huolimatta osaamisensa osoittaen miesten keskuudessa ainutlaatuista uhrimieltä.
Monet miehistä, jotka selvisivät Suomussalmen korpitaisteluista jotakuinkin ehjinä, menehtyivät pian rintamanvaihdon jälkeen Kuhmon ankarissa mottitaisteluissa. Pataljoonan sankarivainajat ovat teoksen loppuosassa yksiköittäin aakkosjärjestyksessä eriteltyinä.
Pataljoonan sotatie on lisätty sota-arkiston sotapäiväkirjoista tiivistelmäosuutena mukaan selventämään ja jaottelemaan teoksen operatiivista osuutta. Teoksen oheen on koottu myös talvisodan yleistapahtumien hahmottamiseksi useita tilastoja. Värilliset piirroskartat ja vanhat SA-valokuvat on liitetty helpottamaan itse rintamatapahtumien tilanne- ja paikkakohtaista seurantaa.

Teos on omistettu Suomussalmella ja Kuhmossa käydyn talvisodan suomalaisveteraaneille ja heidän muistolleen.

MKT, tietokirjailija Väinö Mononen

Lisätietoja: sotatutkija.jimdo.com
Väinö Mononen

Väinö Mononen

Olen Väinö Mononen, syntynyt vesimiehen merkeissä vuonna 1957 Kiihtelysvaarassa Pohjois-Karjalassa, nykyisin tietokirjailija ja sotatutkija. Varsinaisen työurani aikana olen työskennellyt pääasiassa liike-elämän parissa muun muassa myynnin ja markkinoinnin parissa.
Varusmiespalveluni suoritin Kainuun prikaatissa, jota kautta minusta kasvoi suomalainen reserviupseeri, joka toimi myöhemmin useita vuosia vapaaehtoisen maanpuolustuksen saralla tiedottajana ja sekä reserviläislehden päätoimittajana samalla kiertäen ja osallistuen lukuisiin kertausharjoituksiin ympäri Pohjois-Karjalan maakuntaa.

Sen ohessa aloin kuljeskella myös Kainuun korpimaisemissa, etenkin Kuhmossa, jossa isänikin asuu. Luonnonrauha ja ehtymättömät erämaat vetivät yhä enemmän puoleensa. Pitipä hommata jo oma piilomajakin korven kätköihin. Maastossa kulkiessani en voinut olla huomaamatta sammaleen peittämiä talvisodan arpia. Eipä ihme, että kiinnostuin pian tosissaan noista menneistä tapahtumista. Suomalainen kun ei usko, ennen kuin itse omin silmin näkee ja omin korvin kuulee.
Niin kävi minullekin. Vuosien kuluessa muistinvaraisia tapahtumia alkoi kertyä niin paljon, että niitä piti tallentaa kirjalliseen muotoon. Tästä syystä olen aiemmin kirjoittanut ja julkaissut tietokirjat Kuoleman kujanjuoksu (Alfamer 2006) - Tuonelan tulenliekit (Edico 2011) - Erään pataljoonan sotatie (Books on Demand 2016) ja Dolinin hiihtoprikaati (Books on Demand 2018). Kuten nuo aiemmat teokset ajattivat tuhansia kilometrejä ja juoksuttivat lukemattomia metsäretkiä Kainuussa, sitä teki myös tämä uusin teos, Tulta ja tulikiveä (Books on Demand 2019).

Website: sotatutkija.jimdo.com

Lieksan Lehti

joulukuuta 2016

Erään pataljoonan sotatie on Väinö Monosen kolmas kirja. Kirjan kirjoittaminen on ollut Monoselle suururakka. - Olen tehnyt kirjan kaikki työvaiheet ensimmäistä kertaa itse eli suunnittelun, karttapiirrokset, kuvavalinnat, kirjoittamisen ja taiton, Mononen luettelee. Aikaisemmin Monoselta on ilmestynyt kaksi kirjaa, jotka ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja keränneet kiitosta. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö myös Monosen kolmannesta kirjasta tule suosittua.

Kuhmolainen

lokakuuta 2017

Mononen on lainannut teokseensa Hakasen aineistoa paljon kirjasta Sisulla… Erään täydennyspataljoonan kohtalot Suomussalmella ja Kuhmossa sekä Hakasen muusta talvisodan vaiheista kokoamastaan materiaalista. Lainauksia kirjassa on myös muista talvisodan aikaisista taistelukertomuksista, kirjeenvaihdosta ja arkistoaineistoista.
Monosen kirjan sisällön hyviä puolia onkin sisällön monet tarttumapinnat. Se tutustuttaa uudet lukijat tähän I/JR 65:een monelta kantilta ja samoin sen komentajaan Hakaseen. Kun teos on useista lähteistä koottu ja eräänlainen läpileikkaus, niin kiinnostaviin kohtiin voi syventyä hakemalla myös lähdetietoja kirjasta ja perehtymällä niihin vielä itse. Monosen kirjan voi avata luettavaksi mistä vain.

Pielisjokiseutu

lokakuuta 2017

Miksi valtavan paljon suurempi ja paljon paremmin varustettu puna-armeija ei onnistunut yrityksessään katkaista Suomea keskeltä kahtia? Tähän kysymykseen enolainen sotahistorian tutkija Väinö Mononen, 60, on yrittänyt vastata melko tarkalleen 30 vuotta. On mahdotonta laskea tähän käytettyä aikaa.
Isä asuu Kuhmossa ja siellä on hyvä tukikohta. Suomussalmen reissut on sitten vähän pitempiä reissuja, Mononen kertoo. Aikoinaan Kuhmossa metsästellessä ja kalastellessa hän alkoi kiinnittää huomiota talvisodan jälkiin maastossa ja tutkimustyö imaisi mukaansa.
Erään pataljoonan sotatie on hänen kolmas kirjansa talvisodan tapahtumista Kainuussa. Uuden kirjansa hän päätyi julkaisemaan omakustanteena Books on Demand -julkaisupalvelun kautta, kun kustantajien kanssa ei syntynyt järkeviä sopimuksia. BoD on palvelu, jossa kirjailija voi julkaista teoksensa ja niitä painetaan ostajille kysynnän mukaan. - Tästä kirjasta ei painos lopu kesken, hän toteaa.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite