Epeiros
Suosittu

Epeiros

Parga

Sirpa Piira

Matkailu & maantiede

Pehmeäkantinen

492 sivua

ISBN-13: 9789522868527

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 13.06.2014

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
59,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Epeiros - Parga -kirja syntyi tiedon puutteesta, sillä varattuamme matkan Epeiroksen alueelle Joonianmeren rannalla sijaitsevaan Pargaan, tietoa alueesta ja sen nähtävyyksistä ei löytynyt mistään suomeksi. Olisimme halunneet tietää menneisyyden tapahtumista, arkeologiasta sekä myös Kreikan mytologiasta juuri tällä alueella, mutta mitään tietoa ei löytynyt lukuunottamatta matkatoimistojen suppeita esittelyjä.

Kirjan sisältö on laaja ja siinä on yritetty huomioida mahdollisimman paljon erilaista nähtävää eri asioista kiinnostuneille. Arkkitehtuurista, arkeologiasta, museoista, mytologiasta, ruuasta ja rannoista innostuneille löytyy kaikille jotain.

Kirja esittelee Pargan kylät ja niiden nähtävyydet sekä vaiherikkaan historian ja kuuluisan maamerkin eli venetsialaisen linnoituksen. Kirjasta löytyy valaisevaa tietoa Pargasta tehtäviin retkiin, joten vinkkien perusteella voi astua omaan suureen lomaseikkailuun. Seikkailun kohteena voi olla Nekromanteion, joka sijaitsee Mesapotamoksen kylässä ja vie meidät antiikin ajan kuolleiden kaupunkiin. Laivaretkelle voi lähteä Paxokselle ja Antipaxokselle sekä Korfun kaupunkiin. Korfulla voi vierailla rapistuneissa linnoituksissa tai Sissin palatsilla. Kuuluisa Akheron-joki odottaa kahlaajaansa. Siellä Akhilleus-jumalan äiti piti poikaansa kantapäästä kiinni ja kastoi tämän Hadeksen portilla kuolemattomaksi.

Yksi tunnetuimmista kohteista on Meteora, jossa luostarit on rakennettu korkeiden kivipylväiden päälle. Kun Meteora on nähty, voidaan lähteä seuraavaksi vaikkapa Albaniaan, jossa sijaitsee Butrintin arkeologinen alue. Butrintin nähtävyyksiä voi mennä miettimään Sarandan kaupungin kahviloihin tai ravintoloihin. Uskonelämästä kiinnostuneille kirjasta löytyy runsaasti kuvia kirkoista ja luostareista.

Peraman tippukiviluolia ei pidä jättää näkemättä. Luola on henkeäsalpaavan kaunis ja tutustuttuasi siihen et unohda loppuelämäsi aikana luolan kauneutta. Konitsan ainutlaatuiset kivisillat täytyy nähdä, ja kierrellä Vikos-Aoosin kansallispuistossa.

Kun teimme Epeiroksessa retkiä ja tutkimme paikkoja, laitoimme asioita muistiin matkaoppaiden kertomuksista ja kreikkalaisten omien tarinoiden pohjalta. Käänsimme tehtyjen muistiinpanojen seuraksi kreikkalaisia, saksalaisia, latinalaisia ja englantilaisia tekstejä. Kirjasta syntyi monisivuinen tietopaketti. Myös kuvat ovat myös apuna paikan päällä liikuttaessa.

Sivuja kirjassa on yhteensä 492 ja kuvitettuja on 228.
Sirpa Piira

Sirpa Piira

Kevään puhjetessa kukkaan Suomessa, minuun iskee matkakuume. Mielessäni alkavat pyöriä erilaiset kreikkalaiset ruuat, ja voin jopa kokea mielessäni ruokien suussa sulavat maut. Olo on levoton, ja näen unia Välimeren sinestä ja loputtomasta auringonpaisteesta. Kuumeeseeni ei auta muu kuin varata vuodesta toiseen keväisin Kreikan matka.

Tällä kertaa vuoden 2013 matkakohteekseni otin Joonianmeren rannalla sijaitsevan Pargan. Minulla ei ollut muuta tietoa etukäteen kuin se, että sieltä tehdään mm. retki Albaniaan, jolloin käydään maailman kuululla Butrintin alueella sekä Sarandan kaupungissa, ja toinen retki suuntautuu Meteoran luostareille, joiden jylhät äkkijyrkät seinämät kohoavat kohti taivasta. Pargan lähellä on Styks-joki, jossa Akilles kastettiin kuolemattomaksi. Parga olisi siis mahdollisuuksien paikka etsiä ja kokea arkeologiaa, uskontoa, historiaa ja mytologiaa.

Olen lomaillut useilla eri Egeanmeren saarilla ja mantereen puolella Ateenassa sekä Loutrakissa. Joka ikinen paikka on tarjonnut mielenkiintoisia tarinoita omalta osaltaan. Ensimmäistä kertaa olin Joonianmeren puolella.

Olen kokenut Kreikan matkaaja vuosikymmenien ajalta ja pääsääntöisesti keskittynyt saariin, mutta tällä kertaa tyypillisten kohteiden sijaan rantauduin mantereelle. Vaikkakin pargalaiset kokevat usein olevansa henkisesti saarelaisia.

Otin tehtäväkseni korjata sen suuren epäkohdan, että Epeiroksen ja Pargan alueesta ei ole saatavilla kattavia matkaoppaita lomailijoille ja seikkailijoille.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite