Enformaatioteoria
Suosittu

Enformaatioteoria

Elämänvoiman perusteet

Heikki Hyötyniemi , The Finnish Society for Natural Philosophy Luonnonfilosofian seura (Ed.)

Luonnontieteet & ympäristö

Kovakantinen

244 sivua

ISBN-13: 9789522866240

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 19.02.2013

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
23,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Tieteen suurimpia haasteita on elämä. Jotta elämän fraktaalinen herkkyys voitaisiin huomioida, tarvittaisiin kevyempää kosketusta tieteen raskaan koneiston rinnalle. Tarvitaan myös uudenlaisia näkökulmia erilaisten ajatusluutumien avaamiseksi.

Tämä kirja esittelee perusteet enformaatioteoriaan, energeettisen informaation teoriaan. Enformaatio on elämänvoimaa, ja se pitää sisällään kapasiteetin maailman muuttamiseen. Siten se määrittelee eräänlaisen luonnollisen semantiikan antaen perustan uudenlaiselle elämän tieteelle niin fyysisten kuin henkistenkin systeemien maailmassa.

Teoria mullistaa — ajattelu kun on käännettävä päälaelleen. Yksi konkreettinen esimerkki tästä on se, että subjektiivinen maailma osoittautuu tärkeämmäksi kuin objektiivinen maailma konsanaan. Vain mielen sisässä voi nimittäin olla ymmärrystä.

Keskeisenä teemana kirjassa onkin pyrkimys tällaisen henkilökohtaisen maailman eheyttämiseen. Tämä edellyttää sitä, että ehkä jo pysähtyneet mielen prosessit on uudelleenkäynnistettävä synnyistä alkaen. Jotta tähän päästäisiin, on kuljettava mielensisäisten ja kulttuuristen kerrostumien kautta, myyttienkin tasolta aloittaen.

Syntyjen merkitystä ei voi liioitella, niistä kaikki myöhemmät rakenteet emergoituvat. Jotta asiat monimutkaistuessaankin säilyisivät selkeinä, avainroolissa ovat käytetyt käsitteet ja niiden käsittelysäännöt; rakenteiden määrittelyssä keskeiseen asemaan nousee matematiikka.

Niin — haluatko ymmärtää?

Luonnonfilosofian seuran julkaisuja. Seuran tarkoituksena on edistää luonnontieteiden ja niiden sovellusten herättämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta. Luonnonfilosofian seura pyrkii kokoamaan tiedeyhteisön eri haarojen edustajat keskusteluyhteyteen, jossa maailmankuvaa, olemassaoloa ja tietoamme siitä voidaan tarkastella ja täsmentää kunkin erikoisalan saavutusten valossa.

Heikki Hyötyniemi (s. 1963) toimi Suomen Tekoälyseuran puheenjohtajana 1999–2001 ja Teknillisen korkeakoulun (nykyään osa Aalto-yliopistoa) Automaatio- ja systeemitekniikan professorina 2001–2009. Jäätyään eläkkeelle MS-taudin vuoksi Hyötyniemi on jatkanut säätötekniikan, kompleksisten järjestelmien ja koneoppimismenetelmien soveltamista uudenlaisten ajattelutapojen kehittämiseksi. Pohdinnat sivuavat monia aatehistoriallisia suuntauksia, kuten fenomenologiaa, eksistentialismia, pragmatismia, semiotiikkaa, dialektiikkaa, fyysistä materialismia, biologista naturalismia ja evoluutioteoriaa. Tämä kirja on kokonaisesitys hänen työstään, ja sen vuoksi se on suomeksi.
Heikki Hyötyniemi

Heikki Hyötyniemi

Heikki Hyötyniemi (s. 1963) toimi Suomen Tekoälyseuran puheenjohtajana 1999–2001 ja Teknillisen korkeakoulun (nykyään osa Aalto-yliopistoa) Automaatio- ja systeemitekniikan professorina 2001–2009. Jäätyään eläkkeelle MS-taudin vuoksi Hyötyniemi on jatkanut säätötekniikan, kompleksisten järjestelmien ja koneoppimismenetelmien soveltamista uudenlaisten ajattelutapojen kehittämiseksi. Pohdinnat sivuavat monia aatehistoriallisia suuntauksia, kuten fenomenologiaa, eksistentialismia, pragmatismia, semiotiikkaa, dialektiikkaa, fyysistä materialismia, biologista naturalismia ja evoluutioteoriaa.

Kirjan tyyliä kuvaa ”vimma”, ja sen vuoksi se on kirjoitettu suomeksi.

The Finnish Society for Natural Philosophy Luonnonfilosofian seura

The Finnish Society for Natural Philosophy Luonnonfilosofian seura (Ed.)

Luonnonfilosofian seuran tarkoituksena on edistää luonnontieteiden ja niiden sovellusten herättämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta. Luonnonfilosofian seura pyrkii kokoamaan tiedeyhteisön eri haarojen edustajat keskusteluyhteyteen, jossa maailmankuvaa, olemassaoloa ja tietoamme siitä voidaan tarkastella ja täsmentää kunkin erikoisalan saavutusten valossa.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite