Kirja kutsuu tutkimaan empatian ja myötätunnon merkityksiä ja rooleja työssä, erityisesti hyvinvointialalla. Samalla se haastaa lukijan pohtimaan oman hyvinvointinsa juuria. Millaista on elämisen arvoinen elämä - minulle, sinulle tai heille?
Kirjan keskeistä antia ovat näkökulmat ja työkalut empatiataitojen kehittämiseen hyvinvointipalveluissa niin asiakastyössä kuin työyhteisöjen sisällä. Kehittämällä empatian ja myötätunnon taitoja voimme vahvistaa aitoa kohtaamista, läsnäoloa, hyväksyntää. Kirjan sisältö avautuu hyvin myös omaishoitajille. Usein omaishoitaja joutuu toteuttamaan huolenpitotyötä ilman koulutusta. Kirja tarjoaa ydintietoa huolenpitotyöstä.
Kirjan sisältöteemat ovat: Empatiaa ja myötätuntoa hyvinvointialalle Tunnetaidot voimavaroina Läsnäolo, kohtaaminen ja dialoginen kuuntelu Ihmisen elämisen arvoinen elämä Työyhteisö tahdonvoimalla myötätuntotalkoisiin
Kirjan keskeinen idea on tuoda esiin aitoja kokemusääniä ja valokuvia. Tieto ei riitä empatian kokemiseen, tarvitaan tunnetta, myötätuntoon havahtumista.Kirjan runot koskettavat. Kyllikki Villan runo kertoo myötätunnosta osuvasti:
Minkä mielen roudan minussa sulatitkaan ymmärtämällä vain.
Kirjan kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden lisensiaatti, sosiaalialan laaja-alainen kouluttaja-asiantuntija Sirpa Tietäväinen. Hän toteaa sosiaalialan kouluttajana pohtineensa paljon, miten empatiaa ja myötätuntoa voi opettaa. Onko empaattisuus persoonan ominaisuus vai opeteltavissa oleva taito? Työ- ja elämänkokemus ovat opettaneet, että joillekin empaattisuus tai myötätunto ovat myötäsyntyistä. Onneksi voimme myös herätellä näitä tunnetaitoja monin tavoin. Kirjassa hyödynnetty kaunokirjallisuus on yksi keino eläytyä syvästikin toisen elämään.
Sirpa Tietäväinen jäi eläkkeelle Tampereen ammattikorkeakoulun senioripalvelujen yliopettajan tehtävästä muutama vuosi sitten. Tämän jälkeen hän paneutui omassa yrityksessään seniori- ja vanhuspalvelujen asiantuntijatehtäviin. Kirjaidea syntyi moninaisten koulutuspäivien jälkipohdinnoissa. Kirjassaan Tietäväinen jakaa omaan vanhenemiseensa liittyvää kokemustaan. Hän kirjoittaa myös näiden kokemusten kautta empatian ja myötätunnon merkityksestä.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.