Elokuun kuohut

Elokuun kuohut

Marja Hyttinen

Romaanit & novellit

Kovakantinen

120 sivua

ISBN-13: 9789528028864

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 26.09.2018

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
17,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Elokuun kuohujen tapahtumat ajoittuvat vuoteen 1859, jolloin Pohjois-Karjalassa oli tekeillä yksi Suomen suurimmista järvenlaskuoperaatioista. Monta vuotta valmisteltu järvenlasku aikaistui, kun Höytiäisen ja Pyhäselän väliin kaivetun kanavan padot romahtivat ennen aikojaan ja Höytiäisen vedet lähtivät ryöppyämään liki valmiiksi saatua kaivantoa pitkin kohti Pyhäselkää. Tapahtumassa oli aineksia suureen luonnonkatastrofiin. Oli muun muassa vähällä, että suuri vesimassa olisi livennyt kaivannosta ja lähtenyt ryöppyämään nuoreen Joensuun kaupunkiin.

Tapahtumiin sidottu fiktiivinen romaani kertoo Amalia Variksesta, kestikievarin emännästä, joka ruokkii kanavatyömaan rakentajia. Kielletty rakkaus sysää Amalian synnintuntoon, joka tarjoaa tien selviytymiseen. Avuksi hän löytää Liperissä vaikuttaneen Kukkospapin, Henrik Renqvistin synnyttämän herätysliikkeen; Amaliakin halusi olla ”puhdas oksa totuuden viinipuussa”. Kaikki muuttuu niin luonnossa kuin päähenkilössäkin.

Maakuntakirjailijoiden yhdistyksen puheenjohtaja Kari Tahvanainen on arvioinut Elokuun kuohut –romaania mielenkiintoiseksi historialliseksi romaaniksi. Hän toteaa, että se on muun muassa hyvällä tavalla erikoinen tarina tunteiden ja vesien kuohumisesta ja karkaamisesta luonnollisista uomistaan. Amalian itsenäistyessä naisen asemaa ja sen muutostakin päästään kuvaamaan, toteaa Kari Tahvanainen.
Marja Hyttinen

Marja Hyttinen

Elokuun kuohujen kirjoittaja Marja Hyttinen asuu Jyväskylässä, mutta syntyjään joensuulaisena hän on kuullut Höytiäisen laskuoperaatiosta jo lapsena. Kesät mummolassa Polvijärvellä vesijättömaalle syntyneellä pienellä tilalla ruokkivat mielikuvia toisaalta hyökyaaltomaisesta vedenpaisumuksesta ja toisaalta kaukaisuuteen katoavista rannoista. Marja Hyttinen on eläkkeellä oleva toimittaja, joka pitkän Yleuransa aikana toimitti mm. luonto- ja ympäristöohjelmia. Luonto on hänelle edelleen merkityksellisimpiä asioita elämässä. Elokuun kuohuja hän on työstänyt pitkään jo työn ohessa ja saanut kirjoittamiselleen merkittävää tukea niin Jyväskylän yliopiston avoimelta kirjoittajakoulutukselta kuin Skripta kirjoittajapalveluiltakin.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite