Marja Rysän (os. Hiltunen) kirja johdattaa lukijan seuraamaan sekä suomalaisen koulumaailman kehittymistä että suomalaisen naisen henkilökohtaista elämänkoulua kahdeksalla eri vuosikymmenellä.
Rysän ensimmäinen muistikuva elämästään on talvisodan ajalta. Hän seisoo häkkisängyssä pitäen kiinni sängyn kaiteesta. Nenässä tuoksuu öljylampun kitkerä katku ja ympärillä on aivan pimeää. Omien muistikuviensa lisäksi Rysä on ammentanut tekstiinsä aitoa ajankuvaa tutkimalla paljon kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä sekä haastattelemalla sukulaisiaan.
Nuorelle naiselle opettajaksi kouluttautuminen oli 1950-luvun Suomessa varma tae päästä nopeasti töihin. Rysän työura alkoi kansakoulun opettajana ja jatkui sieltä Oulun lääninhallituksen kouluhallintovirkamieheksi. Eläkkeelle hän jäi rehtorin virasta. Laaja-alainen vaikuttaminen koulu- ja sivistystoimissa on jatkunut luottamustoimien myötä myös eläkevuosina.
Marja Rysä (os. Hiltunen) syntyi Kuopiossa talvisodan kynnyksellä vuonna 1938. Hän on aina ollut ahkera kirjoittaja, jonka kynästä on syntynyt paljon kirjeitä, päiväkirjatekstejä, runoja ja tarinoita. Rysän ensimmäinen teos ammentaa tästä kirjallisesta materiaalista, jota on säilynyt kahdeksalta eri vuosikymmeneltä.
Rysä on tehnyt elämäntyönsä opettajana, kouluhallinnon virkamiehenä ja rehtorina. Oulun lääninhallituksessa hän joutui keskelle 1970-1990 -lukujen koulunuudistuksia, jotka ovat vaikuttaneet meidän suomalaisten elämään monin eri tavoin.
Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.