40 vuotta yleisradioinsinöörinä

40 vuotta yleisradioinsinöörinä

Urani vaiheita 1973 - 2013

Jorma K. Laiho

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

412 sivua

ISBN-13: 9789528009146

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 18.04.2019

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
45,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Monet Yleisradion ohjelmatyöntekijät ovat julkaisseet muistelmia, mutta tekniikasta on kerrottu harvemmin. Ainut Yleisradion tekniikan historiaa käsittelevä teos on vuonna 1996 julkaistu tohtori Kari Ilmosen Yleisradion historian kolmas osa. Teknillinen johtaja Paavo Velander on julkaissut vuonna 1986 suppeahkon muistelmateoksen "Kidekoneesta väritelevisioon". Yleisradion tuotantotekniikan yli-insinööri Pentti Pesari on vastaavasti muistellut omaa uraansa ja ennen kaikkea Yleisradion televisiotoimintaa vuonna 2005 julkaistussa kirjassaan "Näköradiosta digitelevisioon".
DI Jorma Laihon 40 vuoden ura Yleisradiossa kattoi ajanjakson vuosina 1973-2013. Tänä aikana Yleisradio muuttui tekniikaltaan hyvin omavaraisesta yhtiöstä enimmäkseen ostopalveluja käyttäväksi mediataloksi.
Monet yhtiön omat tekniset toiminnot on nyt ulkoistettu ja TV- ja radiotekniikka on muuttunut lähes täysin digitaaliseksi. Kirjoittajan oma ammattiura osui juuri tähän digitaalitekniikan läpimurtoon. Monet kirjoittajan uran aikana toteutetut hankkeet ovat häipyneet jo historian hämäriin. Suurelle yleisölle monet kirjassa kerrotut yksityiskohdat ja värikkäät tapahtumat ovat täysin tuntemattomia. Kirjoittaja selostaa myös paljon kritiikkiä herättäneen Digita Oy:n syntyhistorian omasta näkökulmastaan itse koettuine yksityiskohtineen.
Uran edetessä kirjoittajan ura eteni teknisistä tehtävistä kohti ylintä johtoa ja pitkä ura teknisenä johtajana 2001-2013 tarjosi mielenkiintoisen näköalapaikan ison yhteiskunnallisesti merkittävän mediatalon joskus melko värikkääseen taustamaailmaan. Kirja kertoo elävästi yhtiön valtapeleistä erityisesti vuosina 2001-2013 ja valottaa poliittisesti sitoutumattoman ammattilaisen ja entisen masto- ja antenni-insinöörin kohtaamia vaikeuksia tuulisella huipulla.
Kirja on hyvä läpileikkaus Yleisradion tekniikan kehityksestä, erään diplomi-insinöörin urakehityksestä ja muutosten vaikutuksista insinöörien työhön.
Jorma K. Laiho

Jorma K. Laiho

DI Jorma Laiho on syntynyt Halikossa 1950 ja valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1975. Hän aloitti uransa Yleisradiossa teknillisenä harjoittelijana jo opiskeluaikana 1973.
Ensimmäiset työtehtävät liittyivät yleisradioasemien taajuussuunnitteluun.
Hän toimi pitkään osastopäällikkönä radio- ja tv-asemia hoitavassa jakeluteknillisessä osastoryhmässä. Suomen korkeat radio- ja tv-mastot tulivat hyvin tutuiksi tässä tehtävässä. 1990-luvun lopulla hän toimi projektipäällikkönä, kun jakelutekniikka yhtiöitettiin Digita-nimiseksi tytäryhtiöksi.
Vuonna 2001 hänet kutsuttiin Yleisradion teknilliseksi johtajaksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2013 .
Kirjoittaja on innokas ilmailun harrastaja ja on kiinnostunut myös historiasta.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite